Nakarm oczy!

Czy wiesz, że dobrze zbilansowana dieta może pomóc w dłuższym zachowaniu dobrego wzroku? W poniższym tekście piszemy, jakie witaminy, minerały i związki są najważniejsze dla zdrowych oczu.

Aby długo zachować prawidłowy wzrok, dbaj o obecność w diecie produktów zawierających witaminę A. Jej niedobór w organizmie prowadzi do „kurzej ślepoty”, czyli niedowidzenia przy małym natężeniu światła. Jest także wymieniany wśród przyczyn choroby oczu zwanej zwyrodnieniem plamki żółtej lub zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem. Deficyt witaminy A – jako odpowiedzialnej za zdrowe błony śluzowe – przyczynia się także do wystąpienia tzw. zespołu suchego oka. Źródłami witaminy A w naszej diecie są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego (gdzie występuje w formie retinolu i jego pochodnych), jak i roślinnego (gdzie jest obecna w postaci karotenoidów, m. in. betakarotenu). Retinol i jego pochodne obecne są w podrobach, niektórych gatunkach ryb i jajach. Najwięcej betakarotenu znajduje się w marchwi, szpinaku, papryce, cykorii, sałacie, brokułach, pomidorach, a z owoców – w morelach, brzoskwiniach, melonach i mango.

W Twoim jadłospisie powinny się znaleźć również produkty bogate w witaminy C i E. Ich częste spożywanie może pomagać w zapobieganiu oraz w opóźnieniu rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Witamina C znajduje się w warzywach i owocach. Jej najbogatszymi źródłami są czarne porzeczki i natka pietruszki. Witamina E obecna jest w tłuszczach roślinnych, produktach zbożowych i warzywach.

Kolejnymi ważnymi dla zdrowia oczu składnikami diety są luteina i zeaksantyna. Podobnie jak wspomniane wyżej witaminy, odgrywają one istotną rolę w zapobieganiu i opóźnianiu początku utraty wzroku w podeszłym wieku. Uważa się, że wysokie stężenie tych substancji we krwi może chronić siatkówkę oka przed uszkadzającym wpływem promieniowania świetlnego. Oba związki są obecne m. in. w kapuście włoskiej, szpinaku, brokułach, zielonym groszku, dyni, papryce, kukurydzy, kiwi, winogronach i pomarańczach.

W trosce o oczy (i nie tylko) zwiększ także udział kwasów omega-3 w jadłospisie. Znajdziesz je w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich oraz w niektórych olejach roślinnych. Badania sugerują, że również kwasy Omega-3 mogą odgrywać znaczącą rolę w zapobieganiu zwyrodnieniu plamkowemu.

Dodaj do jadłospisu także produkty bogate w cynk, który wpływa na utrzymanie dobrego wzroku. Jego niedobory mogą być przyczyną zaburzeń w adaptacji do ciemności, a u osób starszych – zwyrodnienia plamki żółtej. Aby dostarczyć organizmowi dostateczną ilość cynku, jedz owoce morza, ryby, chude mięso, drób, jaja, żółty ser, orzechy i pestki dyni.

Ponadto pamiętaj, że – poza urozmaiconą dietą – w dbaniu o dobry wzrok pomogą Ci: noszenie okularów przeciwsłonecznych, rezygnacja z palenia tytoniu, regularne kontrolowanie wzroku i innych chorób, które zwiększają ryzyko powstawania schorzeń oczu (np. nadciśnienia).

(Opracowano m. in. na podstawie: http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=102)

Dowiedz się więcej:

Witamina A w diecie

Gdzie znajdziesz cynk?

Witamina C w diecie

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl