10 produktów roślinnych o największej zawartości cynku

Cynk to składnik mineralny, który pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także na układ odpornościowy. Oddziałuje też na płodność i przyczynia się do utrzymania prawidłowego wzroku. Sprawdź, które produkty roślinne zawierają go najwięcej.

1. Dynia (pestki)

Chrup je na zdrowie. W 100 g znajduje się 7,5 mg cynku. Zawierają też krwiotwórcze żelazo, potas, a także wapń, fosfor i białka. Poza tym są dobrym źródłem witamin: E, K i B6. Ta ostatnia jest m. in. niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podnosi również odporność organizmu i bierze udział w tworzeniu przeciwciał.

2. Kakao 16% (proszek)

Zawiera 6,5 mg cynku /100 g. Jest też skarbnicą potasu, czyli „pierwiastka życia”. Pomaga on m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Kakao zawiera również magnez, fosfor, białka i węglowodany, a także teobrominę, która pobudza układ nerwowy. Wybieraj kakao niebłyskawiczne, które jest zdrowsze i mniej kaloryczne.  Nie zapominaj, że dobrym  źródłem cynku jest także czekolada, zwłaszcza gorzka.

3. Fasola biała (nasiona suche)

Poza cynkiem  (3,77 mg/100 g), zawierają  rekordową ilość potasu. W 100 g suchych nasion znajduje się go 1188 mg. Ponadto są źródłem magnezu, selenu i żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Zmniejsza również uczucie zmęczenia i znużenia. Fasola powinna stać się składnikiem Twojej diety także ze względu na obecność witamin: z grupy B, E i C.

4. Kasza gryczana

Zaliczana do superżywności. Włącz ją do jadłospisu nie tylko z powodu sporej zawartości cynku. To jedna z najzdrowszych kasz. Jest źródłem białka, węglowodanów złożonych i błonnika. Znajduje się w niej sporo kwasu foliowego, wapnia, magnezu, manganu, potasu i fosforu. Poza tym zawiera duże ilości żelaza. Zalecana także w diecie bezglutenowej. Jeśli to możliwe, kupuj ją w sklepie ekologicznym.

5. Migdały

Sięgaj po nie tylko przez wzgląd na dużą zawartość cynku. Znajduje się w nich też witamina PP i witaminy z grupy B, a także magnez i potas. Ponadto są dobrym źródłem żelaza (3 mg/100 g), białka oraz „witaminy młodości” E. Ich wyciąg zaleca się w chorobach dróg żółciowych, układu moczowego, schorzeniach oskrzeli, przy kaszlu. Ich jedzenie obudzi Twoje zmysły – od dawna cenione są jako afrodyzjak.

6. Płatki owsiane

Kolejny superprodukt, który warto włączyć do diety. Poza cynkiem, są znakomitym źródłem żelaza (3,9 mg/100 g). Owies zawiera również magnez, krzem i istotny dla serca potas. Jego jedzenie reguluje stężenie glukozy. Wpłynie także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i obniży poziom „złego” cholesterolu we krwi.  Zapewni też zdrowe zęby oraz mocne kości. Uwaga, zawiera gluten.

7. Pestki słonecznika

Są źródłem cynku, a także witamin A, B, D, K i E. Witamina A pomaga zachować zdrową skórę i błony śluzowe. Ma również wpływ na rozwój kości i zębów, a także na jakość widzenia. Pestki słonecznika są także źródłem żelaza, potasu, wapnia, fosforu, manganu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich jedzenie wzmocni Twój wzrok i wrażliwość na światło. Skub je na randce, bo uważane są za afrodyzjak.

8. Orzechy laskowe

Oprócz cynku, znajdziesz w nich fosfor, magnez, kwas foliowy oraz witaminy: z grupy B, A. Zawierają też najwięcej witaminy E spośród wszystkich rodzajów orzechów. Są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w większości jednonienasyconych, czyli takich, które obniżają „zły” cholesterol. Korzystnie wpłyną na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Poprawią pamięć i koncentrację. Pomogą w sytuacjach stresowych.

9. Ryż biały

Ta uprawiana już od 9000 lat roślina, zawiera wiele składników odżywczych. Poza cynkiem, w ryżu znajdziesz kwas foliowy i żelazo. Jest produktem bezglutenowym, dobrym dla dzieci i alergików. Dzięki temu, że jest lekkostrawny, można go jeść po przebytych nieżytach żołądkowych. Przysłuży się także dbającym o linię, bo – wolno trawiony – dostarczy energii i zaspokoi uczucie głodu na dłuższy czas. Pamiętaj, aby gotować go na lekko twardo.

10. Bób

Jedno z najdawniej uprawianych warzyw na terenach europejskich. Jego ziarna znaleziono w wykopaliskach w Biskupinie. Jak wszystkie rośliny strączkowe jest bogaty w składniki odżywcze. Poza cynkiem, zawiera m. in. beta-karoten (przekształcany przez nasz organizm w witaminę A), potas i wapń. Znajduje się w nim także witamina C i B5. Dostarczy Ci także sporo błonnika. Jedz go, jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl