10 produktów, które mają korzystny wpływ na wzrok

 

Czy wiesz, że odpowiednia dieta pomaga dłużej zachować prawidłowy wzrok? Poznaj produkty spożywcze, dzięki którym zadbasz o oczy.

1.Pietruszka (natka)

Skarbnica beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Pomaga ona zachować prawidłowy wzrok. Właśnie z powodu jej zawartości, natkę poleca się m. in. kierowcom i lotnikom (zwłaszcza, gdy jadą lub lecą nocą). Sięgaj po nią także dlatego, że zawiera m. in. rekordowe ilości żelaza (5 mg/100 g) oraz witaminy C, wapnia i magnezu. Dzięki temu pomoże w zapobieganiu anemii, krzywicy i szkorbutowi.

2.Jarmuż

Czy wiesz, że jarmuż jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów roślinnych na świecie? To superwarzywo kryje w sobie m. in. beta-karoten, który ma wpływ na jakość widzenia. Zawiera także witaminy: K, C, z grupy B, mangan, wapń, miedź, magnez, potas, fosfor i żelazo. Znajduje się w nim też luteina i zeaksantyna. Wykazano, że osoby, których dieta jest bogata w te przeciwutleniacze są mniej narażone na choroby oczu, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.

3.Brokuły

Są skarbnicą substancji odżywczych. Jedna z nich to beta-karoten, który – poza wspomnianymi wcześniej właściwościami – jest antyoksydantem. Oznacza to, że chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Brokuły zawierają również luteinę i zeaksantynę, witaminy: C, K oraz kwas foliowy. Znajduje się w nich również magnez, sód, wapń, fosfor, potas oraz żelazo. Włącz je do swego menu, również ze względu na zawartość sulforafanu, czyli związku o działaniu przeciwnowotworowym.

4.Marchew

Zawiera m. in. beta-karoten (aż 9938 mcg/100 g). Dzięki temu jej jedzenie, może pomóc w poprawie odporności, wyglądu skóry oraz zapobieganiu tzw. kurzej ślepocie (niedowidzenie w ciemności). Pijąc świeżo wyciskany sok z marchwi wesprzesz też trzustkę oraz poprawisz funkcjonowanie wątroby, a chrupiąc surową – wzmocnisz dziąsła i zęby. Ponadto regularnie spożywana może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka przełyku.

5.Brzoskwinie

Podobnie jak inne żółte i pomarańczowe warzywa i owoce, brzoskwinie zawierają beta-karoten. Znajduje się w nich też spora dawka witamin: C, E, PP i z grupy B. Są również źródłem ważnego dla serca potasu, fosforu, magnezu, wapnia, boru i krwiotwórczego żelaza. Te składniki odżywcze wzmocnią odporność, pomogą zachować prawidłowy wzrok, piękną skórę oraz mocne kości i zęby. Ponadto redukują one ryzyko zawału i nowotworów.

6.Czarne jagody

Ich jedzenie ma korzystny wpływ na oczy. Zawierają m. in. witaminy: E, C i z grupy B, a także żelazo, potas i wapń.  Na poprawę wzroku oddziałują występujące w nich flawonoidy, witaminy, kwasy organiczne, polifenole i inne związki chemiczne. Czarne jagody powinny znaleźć się w diecie osób z wadami wzroku i chorobami oczu oraz tych, których praca związana jest z wysiłkiem wzroku. Wskazane są także dla diabetyków, ponieważ poprawiają ciśnienie w gałce ocznej.

7.Awokado

Lider „czystej piętnastki”, czyli warzyw i owoców wchłaniających najmniej pestycydów. Bogate w witaminy: z grupy B, C i E (podobnie jak zawarta w awokado luteina ma korzystny wpływ na oczy). Awokado jest też źródłem magnezu i potasu. Ten makroelement, zwany „pierwiastkiem życia”, pomaga m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jedzenie awokado zalecane jest osobom z nadciśnieniem, dolegliwościami żołądkowymi, kłopotami trawiennymi i anemią.

8.Szpinak

Zawiera beta-karoten, żelazo oraz witaminy C i E. Jest też źródłem wapnia, magnezu, potasu i rekordowej ilości kwasu foliowego. Znajduje się w nim również luteina. Dzięki temu, że neutralizuje ona szkodliwy wpływ wolnych rodników, osłania przed uszkodzeniem m. in. naczynia włosowate siatkówki oka i fotoreceptorów plamki oka. Chcesz lepiej przyswoić luteinę ze szpinaku? Jedz go razem z jajkiem lub olejem roślinnym.

9.Sałata

Zawiera błonnik, wapń, krzem, fosfor, żelazo, potas, magnez, witaminę C i beta-karoten. Jest też dobrym źródłem żelaza i kwasu foliowego, ważnego zwłaszcza przed ciążą, w ciąży i podczas karmienia piersią. Jedzenie sałaty sprzyja poprawie wzroku, a ponadto – wzmacnia kości, działa przeciwskurczowo i oczyszcza organizm. Działa też upiększająco. Ma również właściwości uspokajające. Chrup ją, aby zapewnić sobie dobry sen.

10. Ryby morskie

„Wpływają na wszystko”. Wśród wielu składników odżywczych, znajdziesz w nich DHA, jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3. Pomaga on zwolnić tempo rozwoju zwyrodnienia siatkówki związanego z wiekiem. Ryby morskie są też źródłem witamin: A, D i E oraz potasu, wapnia, fosforu, żelaza, kobaltu, manganu, miedzi, cynku, jodu, fluoru. Szczególnie poleca się makrelę, sardynki i łososia.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl