5 superowoców, które pomagają dbać o skórę

 

Czy wiesz, że odpowiedni sposób odżywania pomaga w pielęgnacji skóry? Sprawdź, jakie owoce mogą korzystnie wpłynąć na jej stan.

1. Rokitnik

Skarbnica witaminy C (200-600 mg/100 g). Neutralizuje ona szkodliwy wpływ wolnych rodników, co pomaga opóźniać procesy starzenia się organizmu. Podobne działanie wykazują – również zawarte w owocach rokitnika – witaminy A i E. Ponadto znajdziesz w nich m. in. istotne dla skóry witaminy z grupy B oraz żelazo i potas. Jedzenie/picie soku z tych owoców polecane jest też przy dolegliwościach żołądkowych, infekcjach śluzówki i dziąseł. Olej z rokitnika zregeneruje Twoją skórę.

2. Aronia

Aronia jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym „witamin młodości”: A, C i E oraz antocyjanów. Działają one przeciwstarzeniowo i pomagają zapobiegać wielu chorobom. W jej owocach znajdziesz też krwiotwórcze żelazo, potas, molibden, miedź i jod. Jedzenie aronii może również pomóc w oczyszczeniu organizmu z toksyn, obniżeniu ciśnienia tętniczego, a także – dzięki m. in. bioflawonoidom – we wzmocnieniu naczyń krwionośnych.

3. Pitaja

Pitaję nazywa się też smoczym owocem i truskawkową gruszką. Ten egzotyczny owoc jest bogaty w związki o działaniu antyoksydacyjnym. To m. in. dobre źródło witaminy C, która pomaga w produkcji kolagenu i wchłanianiu żelaza z żywności. Znajdziesz w nim też spore ilości błonnika, witamin: E i z grupy B, potasu, a także wapnia i fosforu. Nasiona obecne w owocach zawierają kwasy Omega-3. Wyciąg z truskawkowej gruszki służy do sporządzania produktów zapobiegających przedwczesnemu starzeniu.

4. Marakuja

Zwana także passiflorą, granadillą i męczennicą. Zawiera błonnik, witaminy (C, A, B3) oraz związki o działaniu przeciwutleniającym. Świeże owoce to skarbnica potasu, odpowiedzialnego m. in. za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Znajduje się w nich również żelazo, miedź, magnez, wapń i fosfor. Dzięki tym składnikom jedzenie passiflory może m. in. uspokajać oraz pomagać w walce organizmu z wolnymi rodnikami,  problemach żołądkowych i normalizowaniu ciśnienia.

5. Jagody Maqui

Są kopalnią związków o działaniu przeciwutleniającym. Mają najwyższy wskaźnik spośród zbadanych owoców w skali siły antyoksydacyjnej ORAC.  Zawierają także błonnik, witaminy: C, E i z grypy B oraz żelazo, potas, wapń, magnez, bor, a także cynk. Ten ostatni minerał jest m.in. odpowiedzialny za dobrostan naszej skóry, włosów i paznokci oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Jedzenie/picie jagód Maqui  wspiera zatem urodę, odporność, przemianę materii i serce. Pomoże też w zapobieganiu i opóźnieniu problemów zdrowotnych związanych ze starzeniem się organizmu.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl