Migdał, czyli król orzechów

 

Cenione są ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze. Zobacz, dlaczego warto sięgać po migdały.

Pierwsze wzmianki o migdałach pojawiały się już w opowieściach mitologicznych i Starym Testamencie. Migdałowiec pochodzi z Azji Mniejszej i Środkowej. Kwitnie na biało lub różowo. Istnieją dwie odmiany tych smacznych orzechów: pospolite – słodkie i migdały gorzkie.

Migdały są pyszne i pełne substancji istotnych dla Twojego zdrowia i urody. Stanowią przede wszystkim dobre źródło cynku (3,19 mg/100 g). Pomaga on m. in. w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Wpływa również na płodność i rozmnażanie. Z powodu zawartości m. in. tego minerału migdały uchodzą za afrodyzjak.

„Król orzechów” zawiera też witaminy: z grupy B, PP oraz E. Ta ostatnia – podobnie jak cynk – jest przeciwutleniaczem i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega procesom starzenia organizmu i rozwojowi wielu chorób.

W migdałach znajduje się także krwiotwórcze żelazo, magnez i potas, który odpowiada m. in. za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz odpowiednie funkcjonowanie układów nerwowego i mięśniowego. Orzechy te są również bogate w wapń, który niezbędny jest dla mocnych i zdrowych kości. Wyciąg z nich zaleca się w chorobach układu moczowego, w schorzeniach oskrzeli i przy kaszlu.

Migdały słodkie mają szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawane są m. in. do wypieków i sałatek. Pokruszonymi posypać możemy warzywne kremowe zupy lub desery. Z migdałów robi się też masę marcepanową. Gorzkie – służą do produkcji aromatów migdałowych.

Pospolita odmiana migdałów jest wykorzystywana także w przemyśle kosmetycznym. W związku z tym, że zawierają witaminę E i cynk, dodawane są do kremów, balsamów, mleczek do twarzy i ciała. Olejek pozyskiwany z migdałów to idealny kosmetyk do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. Dodany do kąpieli niemowlęcia, nawilży oraz złagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Twoim włosom zapewni blask i miękkość.

A Ty jaki masz przepis na migdałową przekąskę?

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl