7 produktów, dzięki którym unikniesz zmarszczek

 

Chcesz wyglądać młodo? Jedz potrawy, które pomagają zachować gładką skórę! Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj naszą listę.

1.Awokado

Bardzo dobre źródło „witamin młodości” C i E, luteiny oraz glutationu. Wszystkie wymienione składniki chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia i pomagają w zapobieganiu wielu chorobom. Awokado jest także bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają nawilżyć skórę. Zawiera również witaminy z grupy B, potas, magnez i sporo krwiotwórczego żelaza. Zjesz je czy przygotujesz z niego maseczkę? 

2.Kasza gryczana

Zaliczana do superżywności. Zawiera kwas foliowy, błonnik, magnez, mangan, potas, fosfor i cynk, odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego stanu skóry. Kasza gryczana jest też źródłem – istotnego dla gładkiej cery  – białka. Znajdziesz w niej również rutynę. Należy ona do grupy związków zwanych bioflawonoidami, które spowalniają procesy starzenia. Wspomaga również działanie witaminy C.

3.Marchewka

Jest dobra dla wzroku, ale czy wiesz, że wykazuje również właściwości upiększające? To jedno z najlepszych źródeł  beta-karotenu (nasz organizm przekształca go w witaminę A). Ten składnik odżywczy ma działanie przeciwutleniające, chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powstają one m. in. na skutek działania promieni ultrafioletowych. Marchew zawiera także witaminę C, która pomaga w produkcji kolagenu.

4.Pomidory

Sięgaj po nie i ciesz się skórą bez zmarszczek! Są źródłem potasu, sporej ilości beta-karotenu, a także witamin: C, z grupy B, K oraz E. Znajdziesz w nich również wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, kobalt czy żelazo. Likopen – czerwony barwnik zawarty w tych warzywach – jest antyoksydantem, który pomoże m. in. zneutralizować szkodliwe działanie promieni UV przez „wymiatanie” ze skóry szkodliwych wolnych rodników.

5.Brokuły

Jedz je, by zmniejszyć zmarszczki i zapewnić sobie zdrowie. W brokułach obecny jest kwas foliowy, potas i wapń oraz sulforafan o działaniu przeciwnowotworowym. Są one również dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy C i koenzymu Q10, zwanego „eliksirem młodości”. Najbardziej widocznym skutkiem jego niedoboru są zmarszczki. Układ obronny skóry potrzebuje wspomagania ze strony koenzymu Q10 do ochrony przed atakiem wolnych rodników.

6.Cebula

Jest źródłem kwercetyny. Jako antyoksydant przeciwdziała ona przedwczesnemu starzeniu. Razem z – obecną w cebuli – witaminą C i siarką zapewnia ochronę skóry oraz pomaga jej zachować elastyczność i gładkość. Cebula zawiera też potas, żelazo, wapń, krzem, cynk, fosfor, fluor i jod, a także witaminy: E, B1, B2 oraz B6. Jest w niej również obecny kwas foliowy. Alliacyna ma właściwości bakteriobójcze i zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu we krwi.

7.Orzechy brazylijske

Ostatnie na liście, ale nie najmniej ważne. Orzechy brazylijskie są bardzo dobrym źródłem selenu, który jest przeciwutleniaczem i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa korzystnie na skórę zarówno twarzy, jak i całego ciała. Nasza cera zawdzięcza mu młody i jędrny wygląd. Jego antystarzeniowe działanie uzupełniają także – obecne w „słodkich nasionach” – witamina E i cynk.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl