10 produktów, które pomagają w walce z infekcjami

 

Często łapiesz infekcje? Dowiedz się, jaka dieta ułatwi Ci ich pokonanie.

1. Grzyby shitake

Od wieków wykorzystywane w medycynie orientalnej. Są dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają także błonnik, witaminę D, potas, wapń, miedź, żelazo, mangan i selen. To również skarbnica cynku, który jest odpowiedzialny m. in. za obronę immunologiczną organizmu. Jedzenie grzybów shitake wpływa korzystnie na układ odpornościowy, przywraca witalność i pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Znajdziesz w nich również lentinan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

2. Rukiew wodna

To superwarzywo zawiera witaminy: C (aż 43 mg/100 g), E, A, K, z grupy B. Jest też źródłem minerałów, takich jak jod, miedź, mangan, fosfor, wapń, magnez, potas i żelazo (potrzebne organizmowi m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego). Dzięki tym składnikom, jedzenie rzeżuchy wodnej może Ci pomóc we wzmocnieniu odporności oraz w zapobiegniu niedoborom witamin, osteoporozie, chorobom układu sercowo-naczyniowego czy anemii.

3. Owoce dzikiej róży

Rekordowo bogate źródło witaminy C (550 mg/100 g), która wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Owoce dzikiej róży są też skarbnicą innych witamin: z grupy B, E i K, a także potasu, żelaza, manganu i magnezu. Ich jedzenie pomoże Ci się uodpornić na choroby zakaźne i zatrucia. Poprawi też przemianę materii i zmniejszy stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Działanie prozdrowotne owoców dzikiej róży doceniano już w starożytności.

4. Cebula

Zaleca się ją przy infekcjach, nadciśnieniu i biegunkach, a także jako środek moczopędny. Pijąc sok z tej rośliny złagodzisz przeziębienie i kaszel. Swoje zalety zdrowotne cebula zawdzięcza zawartości potasu, fosforu, żelaza, magnezu, witaminy C oraz wapnia i związków krzemu. Obecna w niej allicyna ma właściwości bakteriobójcze i zmniejszające stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Czy wiesz, że już Ludwik Pasteur w XIX w. stwierdził jej przeciwinfekcyjne działanie?

5. Cynamon

Od czasów starożytnych był używany zarówno jako przyprawa, jak i medykament. Znajdziesz w nim olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. W cynamonie obecne są również spore ilości witamin: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Jest też zasobny w składniki mineralne, takie jak potas, wapń, mangan, magnez, cynk (1,83/100 g) i żelazo (8,32/100 g). Herbatkę z cynamonem zaleca się jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty.

6. Jogurt naturalny

Napój zdrowia znany od niemal 3000 lat. Ma właściwości wspomagające mikroflorę przewodu pokarmowego i stymulujące odporność. Przyspiesza perystaltykę jelit i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Może Ci także pomóc w zapobieganiu osteoporozie. Jego pozytywne oddziaływanie na organizm wiąże się z obecnością dużej ilości wapnia, witamin: A, D i z grupy B, fosforu, żelaza i bakterii probiotycznych.

7. Czosnek

Zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz żelazo, magnez i witaminy z grupy B, a także witaminę C. Działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Jest niezastąpiony przy przeziębieniu, grypie czy zapaleniu oskrzeli. Wzmocni Twoją odporność i obniży poziom „złego” cholesterolu. Zapobiegnie również próchnicy zębów. Jedzony regularnie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.

8. Grejpfrut

Grejpfrut jest bogaty w witaminy: C (różowe i czerwone odmiany zawierają jej więcej niż żółte), E oraz z grupy B. Zawiera też potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Wykazuje właściwości antybakteryjne, zwiększa odporność organizmu. Jego jedzenie przyspiesza również przemianę materii, reguluje trawienie i ma działanie przeczyszczające. Pamiętaj, że sokiem z grejpfruta nie można popijać leków, zwłaszcza antybiotyków.

9. Imbir

„Cudowny korzeń” jest przyprawą używaną od ponad 5000 lat. Ma działanie przeciwkaszlowe, przeciwgorączkowe, antybakteryjne, a także obniżające ciśnienie i „zły” cholesterol. Wpływa też pozytywnie na samopoczucie i koncentrację. Łagodzi mdłości (jest składnikiem farmaceutyków stosowanych w chorobie lokomocyjnej). Herbatka imbirowa lub smażone kawałki kłącza pomogą Ci udrożnić drogi oddechowe i wzmocnią odporność na przeziębienia.

10. Zielona herbata

Zwana „eliksirem życia”. Miała wielorakie zastosowanie w medycynie chińskiej, służyła m. in. do wzmacniania odporności. Charakteryzuje się właściwościami bakterio- i wirusobójczymi, antyoksydacyjnymi oraz przeciwnowotworowymi. Zawdzięcza je zawartości kofeiny, garbników, olejka eterycznego, witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, fluoru, miedzi, cynku i manganu. Obecne są w niej również przeciwutleniacze z grupy flawonoidów.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl