10 przypraw, które pomogą Ci dbać o skórę

 

Poznaj przyprawy, dzięki którym Twoja skóra będzie szczęśliwa. Ich korzystny wpływ na cerę wiąże się m. in. z zawartością cynku i witaminy A. Sprawdź, co jeszcze w nich znajdziesz.

1. Kardamon

Należy do najdroższych przypraw na świecie. Zawiera 4-8 proc. lotnego olejku kardamonowego. Znajdziesz w nim również błonnik, witaminy: z grupy B i C. To także bogate źródło składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez, miedź, żelazo, mangan, fosfor i cynk (7,47 mg/100 g). Ten ostatni mikroelement m. in. wpływa na dobrostan skóry, włosów i paznokci. Jest także potrzebny, aby nasz układ odpornościowy mógł funkcjonować na wysokich obrotach. Kardamon stosuje się zarówno w postaci proszku, jak i olejku. Jego walory zdrowotne cenione były już w starożytności. Przyprawa wpływa korzystnie na układ pokarmowy, moczowy i sercowo-naczyniowy. Zaleca się ją w celu oczyszczenia organizmu, poprawy łaknienia i przy bólach głowy. Ponadto kardamon ma właściwości przeciwstarzeniowe, pomaga w usuwaniu zmarszczek i plam starczych. Sprawia, że włosy są mocne i pełne blasku.

2. Oregano

Ważne składniki tej przyprawy, kwas rozmarynowy, tymol i karwakrol mają działanie przeciwdrobnoustrojowe. Są również przeciwutleniaczami, które „wymiatają” z organizmu wolne rodniki. Te ostatnie przyczyniają się do przedwczesnego starzenia i wielu chorób przewlekłych, włącznie z nowotworami. Oregano jest też bogate w inne witaminy i związki o właściwościach przeciwutleniających, m. in. beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, kwercetynę oraz „witaminy młodości” C i E. Ponadto znajdziesz w nim błonnik, witaminy: z grupy B, K oraz potas, wapń, mangan, miedź, magnez, cynk (aż 4,43 mg/100 g) i imponującą ilość żelaza. Składniki te sprawiają, że oregano ma m. in. działanie przeciwobrzękowe, odkażające, przeciwkaszlowe i przeciwzapalne. Wpływa na poprawę trawienia i wzmocnienie odporności. Jedzenie przyprawy pomoże Ci też oczyścić organizm oraz wzmocni kości i serce. Olejek z oregano m. in. łagodzi podrażnienia, swędzenie i infekcje skórne. Pomaga również rosnąć włosom i działa przeciwłupieżowo.

3. Kurkuma

Jej najważniejszym składnikiem jest kurkumina – związek o właściwościach przeciwutleniających. Ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, chroni układ odpornościowy. Przyprawa zawiera też błonnik, olejki lotne oraz żywice. Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Znajdziesz w niej również dużo żelaza. Są w niej obecne także inne minerały, w tym wapń, potas (aż 2525 mg/100 g!), mangan, miedź, cynk (4,35 mg/100 g) i magnez. Dzięki takim składnikom, kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, serce i mózg. Ponadto poprawia nastrój. Stosowana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie pomaga zachować młody wygląd. Wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej elastyczność. Reguluje produkcję sebum, działa przeciwbakteryjnie, zmniejsza procesy zapalne i blizny. Łagodzi swędzenie skóry głowy i łupież.

4. Liść laurowy

Zawiera olejek eteryczny, którego składniki wzmacniają trawienie i pobudzają łaknienie oraz mają właściwości antyseptyczne i przeciwutleniające (unieszkodliwiające wolne rodniki). Wawrzyn szlachetny jest też zasobny w witaminy z grupy B i prowitaminę A. Świeże liście są bogatym źródłem witaminy C. Liście laurowe to także skarbnica cynku (3,70 mg/100 g). Zawierają również duże ilości miedzi, potasu, wapnia, manganu, żelaza, selenu i magnezu. Co zyskasz dodając je do jadłospisu? Ich jedzenie pomoże Ci oczyścić organizm i korzystnie wpłynie na serce, ochroni też przed infekcjami bakteryjnymi. Liście laurowe działają także przeciwstarzeniowo. Stosowane zewnętrznie rozjaśniają skórę i łagodzą trądzik. Pomagają na łupież i wypadanie włosów. Kąpiel z dodatkiem ekstraktu z liści pozostawia skórę miękką, zdrową i pełną blasku. Z liści sporządza się też olej i maści łagodzące ból reumatyczny i problemy z oddychaniem.

5. Goździki

Walory kulinarne i zdrowotne przyprawa zawdzięcza m. in. olejkowi eterycznemu, którego głównym składnikiem jest eugenol. Nadaje on goździkom słodki aromat, ma również właściwości znieczulające i odkażające. Ponadto są one zasobne w beta-karoten (antyoksydant, który m. in. zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i niektórych nowotworów). Przyprawa jest też dobrym źródłem innych związków o działaniu antyoksydacyjnym oraz witamin: K, D, z grupy B i C. Znajdziesz w niej także błonnik oraz potas, mangan, wapń, fosfor, żelazo, selen, magnez i cynk (2,32 mg/100 g). Z tego powodu goździki pobudzają łaknienie, łagodzą wzdęcia, niestrawność i mdłości. Pozytywnie wpływają na układ odpornościowy i kostny. Działają ochronnie na wątrobę. Korzyści dla zdrowia i urody przynosi również stosowanie olejku goździkowego. Ma on działanie przeciwstarzeniowe i przeciwtrądzikowe, pomaga w usuwaniu plam i blizn ze skóry. Wzmacnia włosy.

6. Cynamon

Znajdziesz w nim olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Cynamon jest również zasobny w witaminy: A i z grupy B oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Są w nim także obecne minerały, takie jak żelazo, potas, wapń, mangan, magnez i cynk (1,83 mg/100 g). W konsekwencji cynamon wpływa korzystnie na żołądek i apetyt. Herbatkę z jego dodatkiem zaleca się jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty. Proszek cynamonowy z mlekiem jest środkiem przeciwko biegunce. Przyprawa jest zalecana osobom odchudzającym się i chorującym na cukrzycę. Cynamon stosowany zewnętrznie odkaża zranienia i skaleczenia, może być też składnikiem preparatów pielęgnacyjnych do twarzy i ciała. Warto wiedzieć, że przyprawa znajduje się na pierwszym miejscu skali ORAC. Mierzy się w niej pojemność antyoksydacyjną, czyli skuteczność w walce z wolnymi rodnikami.

7. Tymianek

Zawiera olejek eteryczny, którego składnikiem jest tymol o właściwościach antyseptycznych. Znajdziesz w nim również witaminy: z grupy B, A, C, K, E, przeciwutleniacze, potas, wapń, mangan, magnez, selen, cynk (1,81 mg/100 g) oraz dużo żelaza (w 100 g świeżych liści znajduje się 17,45 mg tego pierwiastka). Na skutek tego, jedzenie tymianku pomaga wzmacniać układ odpornościowy i serce. Przyprawa ma także właściwości przeciwbólowe i uspokajające. Łagodzi również problemy żołądkowe i trawienne. Ponadto działa odkażająco. Tymianek jest składnikiem wielu syropów na kaszel suchy, chrypkę czy trudności w odkrztuszaniu. Znajduje też zastosowanie jako dodatek do kąpieli ziołowych, które działają odmładzająco. Olejek tymiankowy ma właściwości antybakteryjne, może być używany przy w trądziku. Działa przeciwgrzybiczo. Stymuluje wzrost włosów. Uwaga, nie wolno stosować czystego olejku, ponieważ jest trujący!

8. Czosnek

Jego zalety są niezliczone. Zawdzięcza je m. in. zawartości allicyny o właściwościach przeciwutleniających. „Cud natury” jest też zasobny w inne witaminy i związki o działaniu przeciwutleniającym, w tym witaminę C i kwercetynę. Jest w nim także obecny potas (400 mg/100 g), fosfor, wapń, żelazo, selen, mangan, cynk (1, 160 mg/100 g), magnez, jod i chlor. W konsekwencji czosnek ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i antybiotyczne. Pomaga w przeziębieniu i kaszlu. Jego jedzenie wpływa też na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu i ciśnienia krwi. Jest polecany przy problemach jelitowych. Regularnie jedzony, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Uważa się także, że korzystnie oddziałuje na libido zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Stosowany zewnętrznie pomaga przy trądziku, wypryskach i – wraz z miodem, śmietaną i kurkumą – przy bliznach potrądzikowych. Działa korzystnie na włosy.

9. Bazylia

Zawiera kilka typów olejków eterycznych, w skład których wchodzi m. in. linalol, kamfora i eugenol. Związki te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Znajdziesz w niej również wiele innych antyoksydantów. Jest też dobrym źródłem witamin: C, K i prowitaminy A. Witamina A należy do witamin antyoksydacyjnych, odgrywa dużą rolę m. in. w zachowaniu we właściwym stanie nabłonka skóry i błon śluzowych. „Królowa ziół” jest także zasobna w krwiotwórcze żelazo oraz miedź, mangan, kobalt, potas i cynk. Dzięki temu, jedzenie bazylii poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także uspokajająco. Stosowana zewnętrznie pomaga przy trądziku, przeciwdziała powstawaniu zaskórników, rozjaśnia blizny, łagodzi podrażnienia. Nadaje skórze młodszy i świeższy wygląd. Sprzyja szybkiemu gojeniu. Wzmacnia włosy. Sprawia, że są lśniące i zdrowe.

10. Imbir

Wpływa pozytywnie nie tylko na podniebienie, ale także na zdrowie i urodę. Łagodzi mdłości, pomaga w migrenie. Ma też działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i antyoksydacyjne. Wzmacnia odporność, ułatwia trawienie, pomaga obniżyć „zły” cholesterol oraz ciśnienie. Wpływa również pozytywnie na samopoczucie i koncentrację. Uważa się go również za afrodyzjak. Poprawia elastyczność skóry, dzięki czemu jest bardziej jędrna i młodzieńcza. Pomaga w trądziku. Olejek imbirowy wpływa na redukcję cellulitu. Stymuluje także wzrost włosów. Czemu to zawdzięczamy? Za smak, zapach i wiele walorów zdrowotnych „cudownego korzenia” odpowiedzialne są substancje, takie jak m. in. zingiberen i gingerole. Imbir jest też zasobny w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, w tym mangan, miedź, magnez i cynk. Zawiera także sporo potasu (415 mg/100 g).

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl