7 zbóż bez glutenu, ale z cynkiem

 

Obecnie wiele osób decyduje się na stosowanie diety bezglutenowej. Oto lista zbóż, które nie zawierają glutenu, ale są dobrym źródłem cynku. Ten minerał ma m. in. znaczenie dla odporności, funkcjonowania mózgu, wzroku,  gojenia się ran i płodności. Dowiedz się więcej.

1. Teff

Trawa abisyńska pochodzi z Etiopii. Jest ważnym składnikiem diety tamtejszych biegaczy długodystansowych. Zawiera dużo żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny krwi i pełni ważną funkcję jako nośnik tlenu w organizmie. W miłce abisyńskiej znajdziesz również błonnik pokarmowy, białko, miedź, potas, cynk (3,63 mg/100 g) oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest także bogata w wapń. Jej jedzenie pomoże Ci w zrzuceniu zbędnych kilogramów, poprawi krążenie, korzystnie wpłynie na kości i wzmocni układ odpornościowy. Ponadto teff optymalizuje trawienie i służy zdrowiu serca.

2. Quinoa

Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Zawiera dużą ilość potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi (563 mg/100 g). Nasiona komosy ryżowej są również zasobne w wartościowe białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk (3,10 mg/100 g), żelazo, fosfor, miedź, selen, wapń, magnez, mangan oraz saponiny, które m. in. obniżają „zły” cholesterol. Włączając ją do menu, dostarczysz organizmowi także witamin z grupy B, witaminy E i innych antyoksydantów, które zabezpieczają komórki ciała przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki niej wzmocnisz też kości, serce i usprawnisz pracę przewodu pokarmowego. Sięgaj po quinoa, jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy.

3. Amarantus

Szarłat ma wiele właściwości zdrowotnych i fascynującą historię. Był podstawą diety Indian. Zwany jest zbożem XXI w. Amarantus to skarbnica żelaza (7,61 mg/100 g). Poza tym zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, błonnik oraz witaminy z grupy B. W szarłacie znajdziesz także wapń, fosfor, mangan, magnez, potas i cynk (2,87 mg/100 g). W konsekwencji, jego jedzenie pomoże Ci wzmocnić układ odpornościowy, pokarmowy oraz kości, obniżyć poziom „złego” cholesterolu i ciśnienie oraz pozbyć się niechcianych kilogramów. Zawarte w nim fitosterole chronią przed chorobą niedokrwienną serca, rakiem i łagodnym przerostem gruczołu krokowego. Włącz go diety także wtedy, jeśli chcesz zadbać o zdrowie włosów.

4. Gryka

Ziarna gryki zawierają skrobię, wysokiej jakości białko oraz błonnik, który wspomaga układ trawienny i metabolizm. Znajdziesz w nich także witaminy z grupy B (w tym sporo kwasu foliowego), witaminę E i związki przeciwutleniające, m. in. rutynę. Są również zasobne w składniki mineralne, takie jak cynk (2,42 mg/100 g), selen, żelazo, miedź, potas, wapń, fosfor i magnez. W konsekwencji jedzenie kaszy gryczanej wzmacnia układ odpornościowy, usprawnia trawienie, pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu „złego” cholesterolu LDL. Dzięki m.in. zawartości selenu i cynku, korzystnie wpływa na kości. Zmniejsza także ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Kaszę gryczaną poleca się osobom z cukrzycą i cierpiącym na anemię.

5. Sorgo

Zasobne w witaminy z grupy B – niacynę (PP), ryboflawinę (B2) i tiaminę (B1). Znajdziesz w nim też dużo magnezu, który jest m. in. niezbędny jako składnik budulcowy kości. Odgrywa także ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu systemu mięśniowego, nerwowego i układu krążenia. Proso afrykańskie zawiera również dużo białka i błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze oraz miedź, wapń, fosfor, potas, żelazo i cynk (1,67 mg/100 g). Jakie korzyści zdrowotne się z nim wiążą? Jedzenie sorgo dodaje energii, wzmacnia kości, wpływa korzystnie na układ pokarmowy i serce. Dzięki zawartości żelaza i miedzi, pomaga także w zapobieganiu anemii.

6. Proso

Robi się z niego kaszę jaglaną. Jest zasobne w żelazo (4,8 mg/100 g), miedź, magnez, krzem, wapń, fosfor, potas i cynk (1, 68 mg/100 g). Poza tym znajdziesz w nim skrobię, błonnik, znaczną ilość białka oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6), które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Co zyskasz sięgając po „królową kasz”? Jedzenie jaglanki podnosi poziom energii, wpływa korzystnie na serce i układ odpornościowy, oczyszcza organizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Kasza jaglana jest lekkostrawna. Jej spożywanie poleca się osobom z problemami trawiennymi i niedokrwistością (anemią).

7. Dziki ryż

Zwany jest także m. in. zizanią wodną, ostrudą wodną, ryżem kanadyjskim czy wodnym owsem. Choć jego najczęściej używane nazwy mają w sobie słowo „ryż”, roślina ta nie pochodzi z Chin, ale z Ameryki Północnej. Obecnie zyskuje coraz większą popularność z powodu wartości zdrowotnych, które są znacznie wyższe niż w przypadku białego ryżu. Co w sobie kryje? Jest zasobna w błonnik pokarmowy, białko, witaminy: C i z grypy B, włącznie z kwasem foliowym. To także źródło cynku, miedzi, żelaza, potasu, magnezu, manganu i fosforu. Jej jedzenie wpływa korzystnie na serce, wzmacnia układ immunologiczny i kości. Ułatwia też trawienie i może Ci pomóc w odchudzaniu.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl