7 produktów, które pomagają w walce z łupieżem

Dokucza Ci łupież? Oto lista pokarmów, które pomogą Ci pokonać tę przypadłość. Ich dobroczynne właściwości związane są m. in. z zawartością cynku. Dowiedz się, co jeszcze w nich znajdziesz.

  1. Ciecierzyca

Jest dobrym źródłem cynku (2,76 mg/100 g) i witaminy B6, dwóch kluczowych składników potrzebnych do walki z łupieżem. Mikstura z mąki z ciecierzycy i zsiadłego mleka może być stosowana bezpośrednio na skórę głowy w celu zmniejszenia tej dolegliwości. Ciecierzyca zawiera także białko o korzystnym składzie aminokwasowym, błonnik, inne witaminy z grupy B, fosfor, wapń, magnez, potas, miedź i sporo żelaza.

  1. Nasiona słonecznika

Kolejny produkt bogaty w cynk i witaminę B6. Cynk pomaga m. in. kontrolować produkcję łoju. Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania cynku, ale ma także własne właściwości przeciwłupieżowe. Wraz z innymi witaminami z grupy B – również obecnymi w nasionach słonecznika – odgrywa kluczową rolę w procesach metabolicznych. Istnieje hipoteza, że nieefektywny metabolizm może być jedną z przyczyn łupieżu.

  1. Czosnek

Uważany za „cud natury”. Od czasów starożytnych był stosowany jako antidotum na wiele dolegliwości. Wykazano, że korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a regularnie jedzony – może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów złośliwych. Istnieją również dowody, że sprawdza się w walce z łupieżem. Tę właściwość czosnek zawdzięcza wysokiej zawartości allicyny, która jest naturalnym związkiem przeciwgrzybiczym.

  1. Jabłka

Jabłko z wieczora odgoni doktora. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym pomoże także odgonić łupież. Co zawierają jabłka? Znajdziesz w nich błonnik, witaminy: C, z grupy B oraz beta-karoten. Jest w nich obecne także żelazo, potas, fosfor i wapń. Są też źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających, które „wymiatają” z organizmu wolne rodniki. Walcząc z łupieżem, sięgaj także po ocet jabłkowy. Możesz stosować go również zewnętrznie.

  1. Kiełki z pszenicy

Skarbnica cynku (12,29 mg/100 g) i witamin z grupy B (w tym B6). To także źródło witamin C i E. Ponadto zawierają fosfor, potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, selen i mangan. Znajdziesz w nich także błonnik, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty z grupy polifenoli. Ich regularne jedzenie wpłynie nie tylko na zdrowy wygląd Twoich włosów, skóry i paznokci. Może też pomóc spowolnić proces starzenia się organizmu, wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.

  1. Papaja

Owoc aniołów jest pełen wartości odżywczych. Znakomite źródło beta-karotenu (prowitaminy A) i witaminy C. Zawiera też błonnik, potas oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). W papai znajduje się także papaina, unikatowy enzym, który m. in. ułatwia trawienia białka. To dobra wiadomość dla osób, których łupież jest związany z nieprawidłowym trawieniem. Może być używana także zewnętrznie.

  1. Imbir

Imbir poprawia trawienie, co z kolei może pomóc w zapobieganiu łupieżu. Od ponad 5000 lat, przyprawa ta jest wykorzystywana by pomagać w trawieniu tłuszczów i białka, a także aby uspokoić i ukoić układ pokarmowy. Właściwości imbiru mogą okazać się szczególnie korzystne dla osób, których łupież jest spowodowany nieprawidłowym trawieniem. Poza tym imbir może pomóc w walce z białymi płatkami ze względu na silne właściwości antygrzybicze i antybakteryjne. Korzystaj z niego także zewnętrznie.

Korzystałam m. in. z www.healwithfood.org

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl