Cynkowe ostrygi

Cynkowe Ostrygi

Ostrygi należą do rodziny osiadłych małży, która liczy około 100 gatunków. Najpopularniejszą z nich w kulinariach jest Ostryga jadalna (Ostrea edulis).

Ostrygi jadalne występują w płytkich morzach słonych w ciepłych i umiarkowanych strefach klimatycznych. Żyją na przybrzeżnych skałach na głębokości kilku metrów, często w dużych skupiskach. Budowa muszli tych mięczaków charakteryzuje się asymetrią, a dolna jej połowa jest zawsze ściśle dopasowana i przyrośnięta do skalnego podłoża, dlatego zwykle każda ostryga ma nieco inny kształt. Ostrygi odżywiają się drobnymi cząstkami organicznymi unoszonymi przez prądy wód, które mięczak pochłania dzięki drobnym rzęskom na krawędziach lekko rozchylającej się muszli. Ostrygi są bardzo płodne- jeden osobnik składa w ciągu roku nawet wiele milionów jaj, z których wylęgają się larwy początkowo unoszone przez wodę stopniowo opadają i przytwierdzają się do podłoża. Największe osobniki występują samotnie, kiedy dysponują większą ilością miejsca muszla może osiągać do 60 cm!

O hodowlach ostryg do celów kulinarnych przeczytać można już w literaturze opisującej starożytne kultury Rzymian, a więc nie od dziś małże te uważane są za najcenniejsze mięczaki jadalne stanowiące symbol zdrowia, płodności i luksusu. Skąd ta symbolika? Mięso ostryg ma wysokie wartości odżywcze, jest wysokobiałkowe, a małże te stanowią najbogatsze w diecie źródło cynku (od 60 do nawet 145 mg cynku w 100 gramach), podczas gdy dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek to od 15 do 30 mg. Wystarczy przypomnieć jak wiele pożądanych dla organizmu działań wnosi cynk, aby zrozumieć dlaczego ostrygi stanowią produkt luksusowy. Cynk przyspiesza gojenie się ran, poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci i kości, poprawia odporność organizmu, ponadto zwiększa płodność u mężczyzn, a u kobiet reguluje procesy miesiączkowe, stąd też ostrygi tak bogate w ten życiodajny pierwiastek już w czasach Casanovy uważane były za afrodyzjak.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl