Bez cynku nie posmakujesz

bez cynku nie posmakujesz

 

Zmysły powonienia i smaku można uznać za prawdziwe cuda, jakimi obdarzyła nas natura, bowiem dzięki nim człowiek może dokładniej eksplorować otaczający go świat.

Informacje o zapachach i smakach zapisywane są w ludzkiej pamięci długotrwałej. Dlatego pewne znajome zapachy przywodzą na myśl wspomnienia, różne sceny z życia, a nawet słowa i uczucia. Podobnie jest ze smakiem, kiedy na samą myśl o kwaśnej cytrynie wydziela się większa ilość śliny.

Jak funkcjonuje zmysł powonienia i smaku? Wnętrze jamy nosowej pokryte jest specyficznym nabłonkiem, wewnątrz którego znajdują się specjalne komórki receptorowe odpowiadające za odbiór informacji z otoczenia. Lotne cząstki zapachowe docierając do nosa wychwytywane są przez receptory, następnie informacja w postaci impulsu przekazywana jest za pośrednictwem neuronów do odpowiedniego ośrodka w mózgu. Zmysł smaku funkcjonuje również dzięki obecności komórek receptorowych znajdujących się w tzw. kubkach smakowych na języku i we wnętrzu jamy ustnej. Receptory te odbierają i przekazują do mózgu informacje na temat pięciu doskonale nam znanych rodzajów smaku. Niejednokrotnie wrażenia smakowe mogą być potęgowane przez towarzyszący im zapach oraz bodźce wzrokowe. Doskonałym tego przykładem są wrażenia odnoszone przy spożywaniu efektownie podanego, smacznego posiłku, którego zapach unosi się w całym pomieszczeniu.

Intensywność odczuwania wszystkich bodźców jest uwarunkowana ogólną kondycją centrum sterowania procesami życiowymi, czyli mózgu. Przy długotrwałym wysiłku, przemęczeniu organizmu, występowaniu różnego rodzaju chorób, bądź w przypadku przyjmowania różnych leków funkcje te mogą zostać zaburzone.

Zaburzenia zmysłowe mogą także towarzyszyć człowiekowi w przypadku niedoboru konkretnych substancji wspierających prawidłowy przebieg procesów wewnątrzustrojowych. Niezwykle ważne w tym kontekście jest zapewnienie organizmowi optymalnego wypoczynku oraz suplementacji wszystkich substancji odżywczych i minerałów warunkujących prawidłowość procesów życiowych. Zaburzenie zmysłów smaku i powonienia jest jednym z poważnych skutków niedoboru cynku w organizmie. Cynk bowiem wchodzi w skład enzymów pobudzających procesy przewodzenia nerwowego, poprawiając sprawność intelektualną oraz przekaz bodźców smakowych i zapachowych. Właściwy poziom cynku wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami, w czasie których jak wiadomo zmysły smaku i powonienia również zostają zaburzone. Któż z nas nie doświadczył kataru?

Skutki niedoboru cynku wyraźnie wskazują jak ważną funkcję w organizmie pełni ten pierwiastek, warto zatem zadbać o właściwą jego suplementację. Zastosowanie w diecie produktów takich jak: owoce morza- ostrygi, wątroba cielęca i wieprzowa, pestki dyni, kasza gryczana, czy biała fasola pomoże w walce z niedoborem tego pierwiastka poprawiając jednocześnie smak i zapach otaczającego nas świata!

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl