Cynk dla wegetarian

cynk_dla_wegetarian

Wegetarianizm wywodzący się z Indii początkowo miał podłoże wyłącznie religijne, jednak nie zyskiwał wielu zwolenników i utożsamiany był raczej z reprezentantami wyższych warstw społecznych: uczonymi oraz filozofami. Wyłączenie z codziennej diety mięsa, ryb i owoców morza wiązało się z poważnymi nieprawidłowościami w odżywianiu, powstaniem licznych niedoborów niezbędnych substancji odżywczych i osłabieniem stanu zdrowia i ogólnej kondycji organizmu.

Już na przykładzie Lotofagów- mitycznego narodu wielbiącego kult natury i jedność człowieka z przyrodą uzmysłowić można sobie jak poważne niedobory składników odżywczych może powodować dieta wegetariańska. Opisany w mitologii lud żywił się wyłącznie owocami lotosu. Tymczasem taka monoskładnikowa dieta, wykluczająca substancje odżywcze zawarte w produktach mięsnych, rybach i owocach morza wiąże się z ograniczeniem zapewnienia organizmowi życiodajnych minerałów, takich jak cynk i żelazo.

Ryby i skorupiaki nazywane owocami morza stanowią najcenniejsze dla człowieka źródło cynku, z kolei mięso i podroby zawierają znaczne ilości żelaza hemowego. Co więcej postaci tych minerałów powiązane w tkankach zwierzęcych są dobrze tolerowane i łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku pokarmów pochodzenia roślinnego, bowiem wchłanianie cynku upośledzają wysokie dawki fitynianów, przez co absorbowane jest zaledwie około 20% pierwiastka występującego w takim pożywieniu.

Jednym z pierwszych skutków niewłaściwej diety są pojawiające się objawy niedoboru cynku. Zauważalny jest spadek odporności na przeziębienia, osłabienie struktury włosów i paznokci, a także kondycji skóry. Nieprawidłowości w procesach przewodzenia nerwowego, gdzie pośredniczy cynk przyczyniają się do osłabienia koncentracji oraz upośledzenia niektórych zmysłów jak wzrok i smak. Przy niedoborach cynku zachwiana zostaje także równowaga pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami, co dodatkowo zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Bez względu na pobudki dla jakich podejmowana jest dieta wegetariańska, niezwykle istotne jest, aby była nie tylko sycąca, ale również dostarczała organizmowi niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Tymczasem mała biodostępność składników mineralnych- w tym cynku, niska wartość energetyczna spożywanych posiłków, stosunkowo niewielka ilość białka względem wydatków energetycznych wymagać może od wegetarian dodatkowej suplementacji składników odżywczych. Dla zapewnienia optymalnego poziomu cynku warunkującego prawidłowość wielu procesów życiowych zaleca się podawanie go w postaci dobrze tolerowanego chelatu o wysokiej przyswajalności oraz witaminy A, która będzie usprawniała jego wchłanianie.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl