Wszystko co chcielibyście wiedzieć o witaminie A, ale boicie się zapytać

witamina A

Wbrew powszechnemu przekonaniu, witamina A tak naprawdę nie jest pojedynczym związkiem, ale grupą substancji, wśród których na pierwszy plan wysuwa się retinol, który możemy odnaleźć m. in. siatkówce naszego oka.
Fakt obecności witaminy A w organizmie ludzkim, nie oznacza bynajmniej, że witaminy A nie zawierają produkty roślinne. Wręcz przeciwnie. W tkankach roślinnych spotykamy substancję zwaną beta-karotenem lub prowitaminą A, która w zależności od stężenia nadaje niektórym owocom i warzywom charakterystyczne – żółte, pomarańczowe lub czerwone zabarwienie. Substancja ta dostarczana z produktami pochodzenia roślinnego pod wpływem enzymów trawiennych zostaje przekształcona do formy aktywnej, czyli wspomnianego retinolu.

Retinol pełni w organizmie ludzkim wiele różnych i korzystnych funkcji. Nie bez przyczyny inna nazwa tego składnika nawiązuje do pierwszej litery alfabetu.
Zacznijmy od właściwości antyoksydacyjnych – witamina A jest bowiem znakomitym przeciwutleniaczem, a walka z wolnymi rodnikami hamuje zachodzące na poziomie komórkowym niekontrolowane mutacje, dlatego coraz częściej naukowcy uważają, że substancja ta w przyszłości (i w odpowiedniej dawce) może zostać wykorzystana w profilaktyce nowotworów. Ale nie tylko… również prewencja chorób przewlekłych (a w szczególności chorób kardiologicznych) z wykorzystaniem beta-karotenu również jest przedmiotem intensywnych ocen, zwłaszcza pod kątem odkładania się złogów cholesterolu w tętnicach, miażdżycy naczyń krwionośnych i prewencji udarów niedokrwiennych.
Retinol jest składnikiem plamki żółtej – istotnej struktury narządu wzroku, a przez to – wspomaga widzenie w słabym oświetleniu i w półmroku. Ponadto chroni narząd wzroku przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Witamina A jest także nieoceniona dla stanu skóry – regeneruje tkankę nabłonkową (która wyściela nie tylko narządu wewnętrzne, ale także współtworzy gruczoły potowe i łojowe), pobudza działanie włókien kolagenowym (a więc zapobiega zmarszczkom), pomaga w pielęgnacji skóry trądzikowej oraz redukuje wypryski.

Do najbogatszych źródeł witaminy A należy tran rybi, wątroba, słodkie ziemniaki, marchew, szpinak i dynia. Z kolei, jeśli chcemy zwiększyć w diecie udział karotenów, w tym beta-karotenu w jadłospisie powinniśmy uwzględnić bataty i brokuły.

Ważne jest jednak, aby nie przekroczyć dobowego zapotrzebowania na oba składniki, z uwagi na możliwość kumulacji się tkance tłuszczowej (są to związki rozpuszczalne w tłuszczach, więc jest to o tyle łatwiejsze). Warto także zwrócić uwagę na jednostki określające zawartość składnika w pożywieniu lub suplementach diety. W tym przypadku nie posługujemy się „klasycznym” miligramami (mg) lub mikrogramami (µg), ale tzw. jednostkami międzynarodowymi (IE), i tak np. 1 IE = 0,3 μg retinolu = 0,6 μg β-karotenu.

Czytajmy więc etykiety na opakowaniach…

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl