Bezglutenowe szaleństwo

gluten

 

W ostatnich latach w środkach masowego przekazu aż roi się od różnego rodzaju reklam i kampanii promujących stosowanie diety bezglutenowej. Zagorzali zwolennicy takiej diety będą z pewnością bronić każdego z możliwych argumentów przemawiających za obroną swojego stanowiska wobec tego białka roślinnego. Kwestie związane z radykalnymi zmianami nawyków żywieniowych, jak przejście na dietę bezglutenową zawsze podyktowane powinny być wyraźnymi przesłankami zdrowotnymi i w każdym przypadku należy zachować zdrowy rozsądek, ponieważ tylko wtedy osiągnąć można wymierne efekty i uchronić organizm przed poważnymi deficytami wielu niezbędnych wartości odżywczych.

Gluten najprościej możemy określić jako mieszaninę białek występujących w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień, a co za tym idzie w każdym z produktów powstających na bazie tych zbóż. Obecność glutenu w procesach piekarniczych nadaje surowemu ciastu lepką i ciągliwą konsystencję, dzięki której przy zachodzących procesach fermentacji drożdży możliwy jest przyrost jego objętości.

Zdecydowanym przeciwwskazaniem spożywania produktów zawierających gluten jest występowanie celiakii lub uczulenia na to białko.

Celiakia jest uznawana za chorobę uwarunkowaną genetycznie, choć niewykluczone jest prawdopodobieństwo jej rozwoju po silnych infekcjach, zabiegach operacyjnych lub intensywnych bodźcach stresowych. Choroba występuje u około 1% populacji i objawia się nietolerancją glutenu, uszkadzającego błonę śluzową jelita cienkiego oraz kosmki jelitowe przez nią ochraniane. Niejednokrotnie dolegliwości towarzyszące celiakii nie są utożsamiane bezpośrednio z układem pokarmowym, bo oprócz poważnych zaburzeń trawiennych pojawiać się mogą liczne wysypki, obrzęki i wybroczyny na skórze, krwawienia, bóle kości i stawów oraz nagłe skurcze mięśni. Niezwykle istotna w tym przypadku jest właściwa diagnoza, ponieważ tak rozbieżne objawy mogą wskazywać na wiele niezwiązanych z celiakią schorzeń, a pojawienie się któregokolwiek z powyższych symptomów nie może być przyczyną natychmiastowej rewolucji w kwestii diety.

W przypadku wystąpienia alergii na białka zbóż obserwuje się zwykle pojawienie się stanu zapalnego, występować może obrzęk, wysypka, wybroczyny oraz dolegliwości układu pokarmowego. Szacuje się, iż uczulenie na gluten pojawiać się może u 10-20 % osób z alergią pokarmową, przy czym należy pamiętać, iż podobne objawy wywoływać mogą alergie na inne składniki pokarmowe jak białka mleka lub jaj, stąd też potrzeba właściwego rozpoznania.
Przejście na dietę bezglutenową powinno być w pełni uzasadnione, a wykluczenie glutenu z pożywienia powinno przynieść poprawę zdrowia, zamiast przyczyniać się do powstania poważnych niedoborów wielu wartości odżywczych. Należy pamiętać, że wykluczony gluten musi zostać zastąpiony przez inne komponenty, które z kolei mogą stanowić uboższe źródło wartości odżywczych przy większej liczbie kalorii. Bezglutenowe pieczywo zawierać może więcej tłuszczu niż tradycyjne i często wypiekane jest ze składników wielokrotnie bardziej przetworzonych niż zwykła mąka. Dieta bezglutenowa zatem nie zawsze pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ponadto osoby stosujące taki sposób odżywiania na własną rękę częściej cierpią na niedobory witamin z grupy B, żelaza i cynku zawartych w produktach z pełnego ziarna.

Dieta bezglutenowa nie może być stosowana jako pewien trend lansowany przez środki masowego przekazu, bowiem nieuzasadniona nie przynosi żadnych korzyści. W przypadku zaś zdiagnozowanej celiakii lub alergii odpowiednią żywienie powinno wdrażać się pod okiem dietetyka.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl