Kurza ślepota przyczyna niedoboru składników pokarmowych

kurzaslepota

 

Kurza ślepota, znana także jako ślepota zmierzchowa to wada wzroku objawiająca się zaburzeniami widzenia po zmierzchu lub w słabo oświetlonym pomieszczeniu. Te niekorzystne zmiany uwarunkowane są upośledzeniem funkcjonowania pręcików – jednego z głównych składników siatkówki oka ludzkiego. Struktury te zawierają tzw. rodopsynę, czyli czerwień wzrokową – związek organiczny będący swoistym połączeniem specyficznego białka o nazwie opsyna i pochodnej witaminy A (dlatego – jak możemy się spodziewać – w prewencji choroby niezwykle istotne jest zapobieganie jej niedoborom).

Nazwa choroby nawiązuje do kur, które – podobnie jak większość ptaków – posiadają znacznie ograniczoną zdolność widzenia w słabo oświetlonych miejscach. Zdarza się jednak, że wada także u człowieka może być wrodzona. W takich przypadkach należy ona do objawów tzw. stacjonarnej wrodzonej ślepoty nocnej – grupy schorzeń uwarunkowanych genetycznie, których objawy występują już od wieku niemowlęcego. Nie jest to jednak absolutnie jedyna przyczyna. Wykazano bowiem, że kurza ślepota nierzadko towarzyszy jaskrze lub zaćmie, częściej również występuje u alkoholików i osób z zaburzeniami odżywiania (np. anoreksji, bulimii czy ortoreksji) – w tym ostatnim przypadku najistotniejszą rolę odgrywają niedobory pokarmowe. Często mylona jest także z krótkowzrocznością – niestety w przypadku kurzej ślepoty dolegliwości związane upośledzonym widzeniem przy słabym oświetleniu są znacznie poważniejsze, i nie ustępują np. zmianie okularów na inne.

Rozpoznanie choroby opiera się na przeprowadzeniu m. in. badania pola widzenia oraz tzw. oftalmoskopii, czyli badania dna oka. Co interesujące, ten rodzaj testu powszechnie stosowany jest także w celu diagnozowania innych poważnych chorób jak np. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy cukrzycy – wszystkie one bowiem mogą przyczynić się do niekorzystnych zmian w strukturze delikatnych naczyń krwionośnych narządu wzroku.

U osób dotkniętych kurzą ślepotą rokowania niestety nie są zbyt pomyślne. Schorzenie, które zdiagnozowane jest zbyt późno, lub jest niewłaściwie leczone grozi postępującą, lecz nieodwracalną utratą wzroku. Dlatego tym bardziej niezmiernie ważne jest zadbanie o odpowiednie działania profilaktyczne (rozpoczęte na jak najwcześniejszym etapie), w tym przede wszystkim o zapewnienie organizmowi właściwej podaży wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Ich istotą jest głównie witamina A oraz cynk. Ten pierwszy składnik znajdziemy przede wszystkim w produktach mlecznych (serach, twarogach, jogurtach), jajach oraz rybach. Nie brakuje go także w marchwi, pomidorach i ogórkach. Należy pamiętać, że lepszemu przyswojeniu witaminy A sprzyja dieta bogatotłuszczowa, co także warto uwzględnić w trakcie komponowania codziennego jadłospisu. Z kolei, dużą zawartością cynku – który dodatkowo wpływa na metabolizm witaminy A oraz jej właściwe przyswojenie – mogą pochwalić się ostrygi, chude mięso, drób oraz ryby.

Wszystko więc w naszych rękach.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl