Cynk a choroby cywilizacyjne

cukier

 

Znaczenie cynku da prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka nie ogranicza się wyłącznie do jego roli w prewencji chorób skóry i jej przydatków czy wspomagania układu odpornościowego. Jak wskazują doniesienia ostatnich lat, odpowiedni poziom pierwiastka może mieć istotne znaczenie dla osób zagrożonych cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym czy tzw. zespołem metabolicznym (definiowanym jako współistnienie nadwagi lub otyłości oraz zaburzeń w gospodarce cukrowej i tłuszczowej np. miażdżycy).

Jony cynku są niezbędne do syntezy insuliny – hormonu wytwarzanego przez trzustkę, który odgrywa kluczową rolę w metabolizmie nie tylko cukrów, ale także (w nieco mniejszym stopniu) białek i lipidów. Dlatego też niedobory pierwiastka często wiązane są z niekorzystnym wzrostem tolerancji na glukozę i zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń metabolicznych, zaś z te z kolei, przy współistnieniu dodatkowych czynników ryzyka mogą warunkować np. powikłania ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Co więcej, z poziomem tego pierwiastka związane jest także odczuwanie słodkiego smaku (co może mieć znaczenie dla diabetyków lub pacjentów z czynnikami ryzyka cukrzycy). Cynk wspomaga bowiem funkcjonowanie białka (o nazwie gustyna), które reguluje prawidłową czynność kubków smakowych. Przeprowadzono nawet badanie, w którym wykazano, że zaburzenia smaku ustępowały po regularnej suplementacji minerału. Warto dodać, że powyższe dolegliwości mogą również dotyczyć niedoborów witaminy A, której odpowiedni poziom także regulowany jest właśnie przez nic innego, jak właśnie przez cynk. Jest to kolejny dowód na to, że fizjologia organizmu człowieka jest siecią wzajemnych powiązań, gdzie jeden czynnik pośrednio lub bezpośrednio wpływa na drugi…

Pamiętajmy również, że cynk wpływa także na utrzymanie prawidłowej równowagi antyoksydacyjnej (z poprzednich artykułów wiemy, że jest zmiataczem wolnych rodników), co – jak wiadomo – jest ściśle powiązane z chorobą niedokrwienną serca, nadciśnieniem tętniczym czy miażdżycą. Wolne rodniki, poprzez niekorzystne reakcje chemiczne powodują bowiem uszkodzenie śródbłonka naczyniowego, zwiększenie przepuszczalności naczyń włosowatych czy uwolnienie czynników decydujących skurczu naczyń krwionośnych.

Z drugiej strony, miejmy jednak na uwadze, prewencja chorób kardiologicznego to jednak coś więcej niż suplementacja tego ważnego minerału. Dlatego też, oprócz zadbania o właściwy poziom minerału, pamiętajmy o właściwej diecie, regularnych konsultacjach lekarskich, porzuceniu „dymka” papierosowego czy aktywności fizycznej.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl