Owoce morza bogate w cynk

owocemorza

 

Czasy, kiedy owoce morza uchodziły za towar unikatowy i luksusowy bezpowrotnie minęły. Ostrygi, małże, mrożone krewetki, kalmary i ośmiornice dostępne dziś są niemal w każdym markecie. Ponadto tego typu produkty mimo, że wyglądają egzotycznie wcale nie są trudne w przygotowaniu i podaniu, stanowiąc niezwykle cenne źródło substancji mineralnych takich jak cynk, wapń, selen i jod.

Zdecydowana większość oferowanych w sprzedaży owoców morza pochodzi ze specjalnych hodowli dzięki czemu praktycznie nie występuje ryzyko zatrucia metalami ciężkimi, jakimi zanieczyszczone mogą być wody morskie, a takie argumenty pojawiają się na ustach przeciwników spożywania tego typu produktów.

Krewetki, kalmary i ośmiornice są doskonałym źródłem wysoko wartościowego i łatwo przyswajalnego białka (do 20 g w 100 g produktu), a niska zawartość tłuszczu, niewielka kaloryczność, a także łatwostrawność stanowią argument za włączeniem owoców morza w dietę. Małże, a w szczególności ostrygi uważane są od wieków za symbol zdrowia, płodności i luksusu. Mięso ostryg i małży ma wysokie walory odżywcze, jest wysokobiałkowe i stanowi najbogatsze źródło naturalnego cynku (od 60 do nawet 145 mg cynku w 100 gramach), podczas gdy dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek to od 15 do 30 mg.

Cynk przyspiesza gojenie się ran, poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci i kości, poprawia odporność organizmu, zwiększając też płodność u mężczyzn, a u kobiet regulując procesy miesiączkowe. Ponadto pierwiastek ten zaliczany jest do grupy aktywnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów) wiążących wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia się komórek tkanek i narządów. Minerał jest także składnikiem enzymów uczestniczących w przewodzeniu bodźców do ośrodkowego układu nerwowego, odpowiadając tym samym za proces prawidłowego widzenia.

W kontekście tak pożądanego wpływu cynku na prawidłowość przebiegu kluczowych procesów życiowych nie potrzeba większej ilości argumentów za włączeniem owoców morza w dietę. Lekkostrawna dieta bogata w substancje mineralne jaką stanowią owoce morza jest doskonałą alternatywą dla osób spożywających znaczne ilości tłustych mięs.

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl