Zdrowy jak ananas

A jak ananas-cynek

 

Ananas jadalny jest gatunkiem byliny uprawnej rodzącej pozbawione nasion soczyste i słodkie owoce z charakterystycznym ulistnionym pióropuszem na czubku.

Największymi importerami tych owoców są Chiny, Brazylia, Filipiny oraz Meksyk. Na przestrzeni wieków próbowano także uprawiać ananasy w warunkach szklarniowych na Wyspach Brytyjskich, a nawet w Polsce.

Owoce wykorzystywane są do produkcji soków i napojów, deserów, wypieków oraz ze względu na zawartość bromeliny także w medycynie (nie tylko naturalnej). Ananas smakuje wyjątkowo, zarówno spożywany na surowo oraz jako składnik dań i deserów. Jest źródłem witamin A, B1, B2, B6, C oraz minerałów: wapnia, magnezu, potasu, cynku i żelaza.

Roślina charakteryzuje się wysoką zawartością wspomnianej bromeliny (bromelainy) czyli mieszaniny enzymów roślinnych wytwarzanych w celach obronnych przed owadami. Bromelina bowiem jest toksyczna względem larw owadów, dzięki czemu rośliny wytwarzające tą substancję nie stają się ofiarą pasożytów. U człowieka enzymy te wykazują właściwości o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Udowodniono, że bromelina łagodzi infekcje układu oddechowego i posiada właściwości odkażające. Przyspiesza także trawienie białek oraz przemianę materii, dlatego spożywanie ananasa zaleca się przy niestrawnościach i odchudzaniu. Ananas zawiera znaczne ilości witaminy C, wspierającej układ odpornościowy i będącej jednym z najpopularniejszych przeciwutleniaczy. Spożycie surowych owoców ananasa zaleca się też osobom cierpiącym na zwyrodnienia i zapalenia stawów oraz osteoporozę. Owoc jest bowiem źródłem żelaza i miedzi wzmacniających kondycję kości oraz łagodzi występujące dolegliwości bólowe.

Aby w pełni cieszyć się bogactwem substancji odżywczych i wykorzystać walory zarówno zdrowotne jak i smakowe ananasa należy spożywać w postaci świeżej. Ananasy z puszki tracą większość witamin i poza smakiem i dużą ilością cukrów prostych niewiele wnoszą do naszej diety.

Jak wybrać najlepszy okaz? Jest ku temu kilka prostych wskazówek. Sięgajmy po owoce największe- są gwarancją dużej ilości soczystego miąższu. Wybierajmy dojrzałe okazy, których skórka jest złoto- żółta, a z samego środka górnego pióropusza liści bez kłopotu można wyciągnąć najmniejszy z nich. Ponadto dojrzałe ananasy wydzielają charakterystyczny przyjemny zapach, którego brakuje niedojrzałym owocom.

Ze świeżego ananasa należy odciąć dolną i górną część, a następnie odcinać grubą skórkę z bocznej części owocu, po czym trzeba pozbyć się twardego rdzenia przebiegającego przez środek. Pozostała część stanowi już gotową do spożycia ucztę smaku i zapachu. Na zdrowie!08

Napisz do nas

Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl