10 produktów roślinnych o największej zawartości cynku

Cynk to składnik mineralny, który pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także na układ odpornościowy. Oddziałuje też na płodność i przyczynia się do utrzymania prawidłowego wzroku. Sprawdź, które produkty roślinne zawierają go najwięcej.

Pestki z dyni

Chrup je na zdrowie. W 100 g znajduje się 7,5 mg cynku. Zawierają też krwiotwórcze żelazo, potas, a także wapń, fosfor i białka. Poza tym są dobrym źródłem witamin: E, K i B6. Ta ostatnia jest m. in. niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni, pracę serca oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podnosi również odporność organizmu i bierze udział w tworzeniu przeciwciał.

Kakao 16% (proszek)

Kakao zawiera 6,5 mg cynku /100 g. Jest też skarbnicą potasu, czyli „pierwiastka życia”. Pomaga on m. in. w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Kakao zawiera również magnez, fosfor, białka i węglowodany, a także teobrominę, która pobudza układ nerwowy. Wybieraj kakao niebłyskawiczne, które jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Nie zapominaj, że dobrym  źródłem cynku jest także czekolada, zwłaszcza gorzka.

Fasola biała (nasiona suche)

Poza cynkiem  (3,77 mg/100 g), zawierają  rekordową ilość potasu. W 100 g suchych nasion znajduje się go 1188 mg. Ponadto są źródłem magnezu, selenu i żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Zmniejsza również uczucie zmęczenia i znużenia. Fasola powinna stać się składnikiem Twojej diety także ze względu na obecność witamin: z grupy B, E i C.

Zobacz też: Wpływ miodu na odporność i układ krążenia

Kasza gryczana

Zaliczana do superżywności. Włącz ją do jadłospisu nie tylko z powodu sporej zawartości cynku. To jedna z najzdrowszych kasz. Jest źródłem białka, węglowodanów złożonych i błonnika. Znajduje się w niej sporo kwasu foliowego, wapnia, magnezu, manganu, potasu i fosforu. Poza tym zawiera duże ilości żelaza. Zalecana także w diecie bezglutenowej. Jeśli to możliwe, kupuj ją w sklepie ekologicznym.

Migdały

Sięgaj po nie tylko przez wzgląd na dużą zawartość cynku. Znajduje się w nich też witamina PP i witaminy z grupy B, a także magnez i potas. Ponadto są dobrym źródłem żelaza (3 mg/100 g), białka oraz „witaminy młodości” E. Ich wyciąg zaleca się w chorobach dróg żółciowych, układu moczowego, schorzeniach oskrzeli, przy kaszlu. Ich jedzenie obudzi Twoje zmysły – od dawna cenione są jako afrodyzjak.

Płatki owsiane

Kolejny superprodukt, który warto włączyć do diety. Poza cynkiem, są znakomitym źródłem żelaza (3,9 mg/100 g). Owies zawiera również magnez, krzem i istotny dla serca potas. Jego jedzenie reguluje stężenie glukozy. Wpłynie także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i obniży poziom „złego” cholesterolu we krwi.  Zapewni też zdrowe zęby oraz mocne kości. Uwaga, zawiera gluten.

Pestki słonecznika

Są źródłem cynku, a także witamin A, B, D, K i E. Witamina A pomaga zachować zdrową skórę i błony śluzowe. Ma również wpływ na rozwój kości i zębów, a także na jakość widzenia. Pestki słonecznika są także źródłem żelaza, potasu, wapnia, fosforu, manganu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich jedzenie wzmocni wzrok i wrażliwość na światło. Skub je na randce, bo uważane są za afrodyzjak.

Orzechy laskowe

Oprócz cynku, znajdziesz w nich fosfor, magnez, kwas foliowy oraz witaminy: z grupy B, A. Zawierają też najwięcej witaminy E spośród wszystkich rodzajów orzechów. Są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w większości jednonienasyconych, czyli takich, które obniżają „zły” cholesterol. Korzystnie wpłyną na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Poprawią pamięć i koncentrację. Pomogą w sytuacjach stresowych.

Zobacz też: Pyszne koktajle wzmacniające odporność

Ryż biały

Ta uprawiana już od 9000 lat roślina, zawiera wiele składników odżywczych. Poza cynkiem, w ryżu znajdziesz kwas foliowy i żelazo. Jest produktem bezglutenowym, dobrym dla dzieci i alergików. Dzięki temu, że jest lekkostrawny, można go jeść po przebytych nieżytach żołądkowych. Przysłuży się także dbającym o linię, bo – wolno trawiony – dostarczy energii i zaspokoi uczucie głodu na dłuższy czas. Pamiętaj, aby gotować go na lekko twardo.

Bób

Jedno z najdawniej uprawianych warzyw na terenach europejskich. Jego ziarna znaleziono w wykopaliskach w Biskupinie. Jak wszystkie rośliny strączkowe jest bogaty w składniki odżywcze. Poza cynkiem, zawiera m. in. beta-karoten (przekształcany przez nasz organizm w witaminę A), potas i wapń. Znajduje się w nim także witamina C i B5. Dostarczy Ci także sporo błonnika. Jedz go, jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie.

Warto przeczytać:

czarnyricecynek

Ryż zakazany, ryż czarny – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Kultura dalekiego wschodu do dziś pozostaje dla nas Europejczyków nieodkryta, a jej obyczaje chyba nigdy nie przestaną fascynować i inspirować. Niezwykle ciekawą kulinarną inspiracją jest znany w kuchni azjatyckiej od ...
Czytaj Dalej

Kurza (zmierzchowa) ślepota – przyczyny, objawy i leczenie

Kurza ślepota, znana także jako ślepota zmierzchowa to wada wzroku objawiająca się zaburzeniami widzenia po zmierzchu lub w słabo oświetlonym pomieszczeniu. Te niekorzystne zmiany uwarunkowane są upośledzeniem funkcjonowania pręcików siatkówki ...
Czytaj Dalej
jedzenie

Proces wchłaniania cynku

Ciało dorosłego człowieka zawiera 2,6-3,0 g cynku. Największa jego frakcja jest zlokalizowana w kościach i mięśniach szkieletowych (około 86%), następnie w skórze (4,2%) i wątrobie (3,4%). Cynk – pomimo swojej ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 13 października 2020

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.