7 rodzajów orzechów pełnych cynku

Niezależnie czy to pekany, czy swojskie włoskie, orzechy zasługują na miano superfoods. Wśród wielu istotnych dla zdrowia składników, zawierają m. in. cynk. Minerał ten wpływa korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci oraz na układ odpornościowy. Dowiedz się, co jeszcze w sobie kryją.

1. Orzechy pinii

Poza cynkiem (6,45 mg/100 g), znajdziesz w nich przyjazne sercu kwasy tłuszczowe, które pomagają w redukcji stężenia „złego” i podwyższaniu „dobrego” cholesterolu we krwi. Piniole zawierają także witaminy: K, E i z grupy B oraz mangan (są jednym z jego najbogatszych źródeł), potas, wapń, żelazo, magnez i selen. W ich skład wchodzi również kwas pinolenowy, który ma właściwości ograniczające apetyt. Uchodzą za afrodyzjaki.

2. Orzechy nerkowca

Miąższ nerkowców słynie z delikatnego, subtelnego i lekko migdałowego smaku. Są skarbnicą substancji odżywczych. Do najważniejszych należą: cynk (5,6 mg/100 g), potas, magnez, wapń, fosfor, selen, miedź i żelazo (3,8 mg/100 g). Ten ostatni pierwiastek pomaga m. in. w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Nerkowce są też dobrym źródłem witamin z grupy B.

5 superowoców, które pomagają dbać o skórę

Czy wiesz, że odpowiedni sposób odżywania pomaga w pielęgnacji skóry? Sprawdź, jakie owoce mogą korzystnie wpłynąć na jej stan. 1. Rokitnik Skarbnica witaminy C (200-600 mg/100 g). Neutralizuje ona szkodliwy wpływ wolnych rodników, co pomaga opóźniać procesy starzenia się organizmu ...
Czytaj Dalej

3. Migdały

Pyszne i pełne substancji istotnych dla zdrowia i urody. Poza cynkiem (zawierają go 3,19 mg/100 g), migdały są też źródłem witamin: E, PP oraz z grupy B. Znajduje się w nich również krwiotwórcze żelazo, magnez, wapń, selen i potas, który m. in. pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Wyciąg z migdałów zaleca się w chorobach układu moczowego, a także w schorzeniach oskrzeli i przy kaszlu.

4. Orzechy pekan

To słodkie i maślane w smaku orzechy. Poza cynkiem, są również dobrym źródłem fosforu, magnezu, manganu, wapnia, potasu, selenu oraz witamin: A, C, E i z grupy B. Zawierają też sporo żelaza. To także źródło luteiny i zeaksantyny, które – podobnie jak witamina A – są przeciwutleniaczami i korzystnie wpływają na wzrok. Składniki zawarte w pekanach mogą się także przyczynić do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

5. Orzechy włoskie

Kształtem przypominają mózg i – jak się okazuje – poprawiają jego kondycję oraz naszą pamięć. Zawierają cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, kwasy Omega-3, a także witaminę C i „witaminę młodości” E (2,60 mg/100 g). Witamina ta pełni rolę przeciwutleniacza, czyli neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki zawartości żelaza, jedzenie orzechów włoskich może być pomocne przy anemii. Chrup je również po to, aby Twoja skóra miała zdrowy i ładny kolor.

Co należy wiedzieć o filtrach przeciwsłonecznych?

Chyba większość z nas lubi wygrzewać się na słońcu, a szczególnie kiedy towarzyszy temu szum morskich fal czy trel ptaków. Bez wątpienia wiąże się z tym wiele pozytywnych emocji. Nie zapominajmy jednak, że poddawanie się promieniom słonecznym może nieść ...
Czytaj Dalej

6. Orzeszki ziemne

Poza cynkiem, zawierają rekordową ilość kwasu foliowego (110 µg/100 g). Jest on potrzebny, by układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny mogły prawidłowo funkcjonować. Szczególnie zadbać o jego obecność w diecie powinny kobiety przed ciążą, w jej trakcie, jak i karmiące piersią. Sięgając po orzeszki ziemne, dostarczysz swojemu organizmowi również białka, fosforu, magnezu i wapnia. Są też bogate w potas (720 mg/100 g).

7. Orzechy laskowe

Oprócz cynku, znajdziesz w nich fosfor, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy A i z grupy B. Zawierają też najwięcej witaminy E spośród wszystkich rodzajów orzechów (38,71 mg/100 g). Są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają „zły” cholesterol. Korzystnie wpłyną na funkcjonowanie Twego mózgu i układu nerwowego. Poprawią pamięć i koncentrację. Pomogą w sytuacjach stresowych.

Pamiętaj, że wszystkie orzechy są mniej lub bardziej kaloryczne. Jeśli dbasz o linię, zachowaj umiar w ich jedzeniu.

Bibliografia:
De, L.C., 2020. EDIBLE SEEDS AND NUTS IN HUMAN DIET FOR IMMUNITY DEVELOPMENT.
Atanasov, A.G., Sabharanjak, S.M., Zengin, G., Mollica, A., Szostak, A., Simirgiotis, M., Huminiecki, Ł., Horbanczuk, O.K., Nabavi, S.M. and Mocan, A., 2018. Pecan nuts: A review of reported bioactivities and health effects. Trends in food science & technology, 71, pp.246-257.
Sen, F., Ozer, K.B. and Aksoy, U., 2016. Physical and dietary properties of in-shell pine nuts (Pinus pinea L.) and kernels. Journal of Experimental Agriculture International, pp.1-9.
Maldonado, S.A.S., Fern&andez, I.M., Alem&an, R.S., Fuentes, J.A.M. and Ferreira, M.I.D.C.C., 2020. Determination of total phenolic compounds, antioxidant activity and nutrients in Brazil nuts (Bertholletia excelsa HBK). Journal of Medicinal Plants Research, 14(8), pp.373-376.

Warto przeczytać:

Suplementacja cynkiem w trakcie ciąży

Zarówno organizm osłabiony jak i rozwijający się naznaczony jest zwiększonym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze, witaminy i związki mineralne. Okres ciąży wiąże się ze znacznym obciążeniem dla organizmu matki wynikającym z konieczności zapewnienia podaży składników pokarmowych dla dwóch intensywnie pracujących organizmów ...
Czytaj Dalej

Złocista skóra – wspomóż się dietą

Oliwkowa, zazłocona, błyszcząca to według wielu osób określenia opisujące idealny letni odcień skóry. Często jednak wiąże się to z opalaniem, które jak pokazują badania nie jest zbyt korzystne dla jej kondycji. Jak zatem otrzymać ładny kolor skóry z minimalną ekspozycją na promienie słoneczne i ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 9 sierpnia 2020