Dieta przeciwzmarszczkowa na odmłodzenie skóry

  • Post Author:
  • Post Category:Dieta

W trosce o zachowanie zdrowej kondycji skóry najczęściej sięgamy po produkty kosmetyczne lub stosujemy specjalistyczne kremy i preparaty. Jednak to właśnie nasz styl życia ma największy wpływ na cerę i szybkość procesu starzenia. Szkody na naszym zdrowiu spowodowane zbyt niskim poziomem aktywności fizycznej, nadmierną ekspozycją na promienie UV, paleniem tytoniu, nadużywaniem alkoholu oraz niezdrową dietą mogą być główną przyczyną nieodwracalnych i niekorzystnych zmian, których nie da się cofnąć z pomocą kosmetyków zewnętrznych.

Chcesz wyglądać młodo? Jedz potrawy, które pomagają zachować gładką skórę! Przeczytaj ten artykuł, by dowiedzieć się więcej.

Wolne rodniki odpowiadają za stan cery

Jednym z czynników, które biorą udział w procesach starzenia się skóry są wolne rodniki, czyli atomy z wolnym elektronem zdolne do utleniania innych substancji . Ich występowanie w organizmie jest naturalne, natomiast w przypadku ich nadprodukcji lub gdy nie będą one skutecznie likwidowane, to powstanie stan tak zwanego stresu oksydacyjnego. Jest on szkodliwy dla organizmu, ponieważ sprzyja nadmiernej oksydacji, co upośledza rolę niektórych substancji i narządów. Stres oksydacyjny jest odpowiedzialny za przedwczesne starzenie się oraz powstawanie zmarszczek.

Do żywności wykazującej silne działanie antyoksydacyjne zaliczamy między innymi: owoce jagodowe, winogrona, pomidory, buraki, papryka, ciemnozielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, kakao, orzechy, morele i owoce cytrusowe. Co więcej, wszystkie produkty, które są źródłem witaminy C nie tylko pomogą w zapobieganiu stresu oksydacyjnego, ale również będą sprzyjały prawidłowej produkcji kolagenu, który jest niezbędny w procesie regeneracji skóry i gojeniu ran.

Na czym polega dieta przeciwzmarszczkowa?

Dieta przeciwzmarszczkowa polega na dostarczeniu naszej skórze odpowiednich ilości minerałów oraz witamin. Z drugiej strony niezbędna jest również eliminacja pokarmów będących źródłem wolnych rodników. Jako trzeci element należy uwzględnić spożywanie odpowiednich tłuszczy oraz odpowiednie nawadnianie organizmu.

Jeżeli chcemy na długo zachować młody wygląd, to musimy ograniczyć frytki, pizza, kotlety w panierce, mięso grillowane na wolnym ogniu i chipsy.

Gwaltowne skoki glukowy we krwi rowniez maja negatywny wplyw na stan cery. Aby zapobiec nadmiernym skokom glukozy, należy unikać nadmiernego opiekania szczególnie podczas przygotowywania jedzenia na grillu, patelni, czy w piekarniku.

Zalecane produkty żywnościowe dla zachowania młodego wyglądu

Awokado – zjesz czy przygotujesz maseczkę?

Bardzo dobre źródło „witamin młodości” C i E, luteiny oraz glutationu. Wszystkie wymienione składniki chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia i pomagają w zapobieganiu wielu chorobom. Awokado jest także bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają nawilżyć skórę. Zawiera również witaminy z grupy B, potas, magnez i sporo krwiotwórczego żelaza.

Kasza gryczana

Zaliczana do superżywności. Zawiera kwas foliowy, błonnik, magnez, mangan, potas, fosfor i cynk, odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego stanu skóry. Kasza gryczana jest też źródłem istotnego dla gładkiej cery białka. Znajdziesz w niej również rutynę. Należy ona do grupy związków zwanych bioflawonoidami, które spowalniają procesy starzenia. Wspomaga również działanie witaminy C.

Marchewka ma właściwości upiększające

Jest dobra dla wzroku, ale czy wiesz, że wykazuje również właściwości upiększające? To jedno z najlepszych źródeł  beta-karotenu (nasz organizm przekształca go w witaminę A). Ten składnik odżywczy ma działanie przeciwutleniające, chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Powstają one m. in. na skutek działania promieni ultrafioletowych. Marchew zawiera także witaminę C, która pomaga w produkcji kolagenu.

Pomidory

Sięgaj po nie i ciesz się skórą bez zmarszczek! Są źródłem potasu, sporej ilości beta-karotenu, a także witamin: C, z grupy B, K oraz E. Znajdziesz w nich również wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, kobalt czy żelazo. Likopen – czerwony barwnik zawarty w tych warzywach – jest antyoksydantem, który pomoże m. in. zneutralizować szkodliwe działanie promieni UV przez „wymiatanie” ze skóry szkodliwych wolnych rodników.

W brokułach obecny jest kwas foliowy

Jedz je, by zmniejszyć zmarszczki i zapewnić sobie zdrowie. W brokułach obecny jest kwas foliowy, potas i wapń oraz sulforafan o działaniu przeciwnowotworowym. Są one również dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy C i koenzymu Q10, zwanego „eliksirem młodości”. Najbardziej widocznym skutkiem jego niedoboru są zmarszczki. Układ obronny skóry potrzebuje wspomagania ze strony koenzymu Q10 do ochrony przed atakiem wolnych rodników.

Cebula jest źródłem kwercetyny

Kwercetyna jako antyoksydant przeciwdziała ona przedwczesnemu starzeniu. Razem z – obecną w cebuli – witaminą C i siarką zapewnia ochronę skóry oraz pomaga jej zachować elastyczność i gładkość. Cebula zawiera też potas, żelazo, wapń, krzem, cynk, fosfor, fluor i jod, a także witaminy: E, B1, B2 oraz B6. Jest w niej również obecny kwas foliowy. Alliacyna ma właściwości bakteriobójcze i zmniejsza stężenie „złego” cholesterolu we krwi.

Orzechy brazylijske

Ostatnie na liście, ale nie najmniej ważne. Orzechy brazylijskie są bardzo dobrym źródłem selenu, który jest przeciwutleniaczem i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa korzystnie na skórę zarówno twarzy, jak i całego ciała. Nasza cera zawdzięcza mu młody i jędrny wygląd. Jego antystarzeniowe działanie uzupełniają także – obecne w „słodkich nasionach” – witamina E i cynk.

Przepis na młodość to kompleksowe działanie

Odpowiednio zbilansowana dieta odmładzająca to podstawa dla zachowania pięknego i młodego wyglądu. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych na pewno z korzyścią wpłynie na kondycję naszej skóry. Wystrzegajmy się żywności wysoko przetworzonej, dużej ilości kawy, alkoholu i innych używek. Pamiętajmy również o prowadzeniu aktywnego stylu życia, uprawianiu sportu oraz regularnym wypoczynku. Ważne jest także zrezygnowanie z częstego i intensywnego opalania skóry, które przyspiesza proces jej starzenia się.

Warto przeczytać:

  • Biofermenty w kosmetykach
    Lepsze zbadanie tkanek ludzkich i osiągnięcia w dziedzinie biologii mikroorganizmów pozwoliły na opracowanie technik zwiększających biodostępność czynników dozowanych na skórę. Po latach badań okazało się, że jednym […]
  • Jak dbać o włosy latem?
    Latem szczególnie często słyszymy o szkodliwym wpływie promieni UV na skórę. Dlatego słusznie przykładamy dużą wagę do nakładania filtrów ochronnych. Zapominamy jednak, że ta pora roku negatywnie […]