Orzechy nerkowca – zalety i wartości odżywcze

Nerkowce zawierają błonnik, witaminy, minerały i inne fitozwiązki, które pomogą Ci chronić się przed wieloma chorobami. Jednym z tych składników jest cynk, niezbędny m. in. do odpowiedniego funkcjonowania układu immunologicznego. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj!

Orzech nerkowca to jedna z części owocu drzewa zwanego m. in. nanerczem zachodnim. Drugą część stanowi również jadalne jabłko nanerczowe. Drzewo nerkowca pochodzi z Brazylii. Rozpowszechniło się na świecie dzięki portugalskim odkrywcom. Dziś jest uprawiane na skalę komercyjną w Brazylii, Wietnamie, Indiach i wielu krajach afrykańskich. Należy do rodziny Anacardiaceae, co oznacza że jest blisko spokrewnione z mango i pistacją.

Nerkowce są cenione nie tylko za walory kulinarne, ale również – za właściwości zdrowotne. Jakie składniki odżywcze w nich znajdziesz? Przede wszystkim bogactwo przyjaznych sercu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu oleinowego. Te dobre tłuszcze, zwane także MUFA, pomagają obniżyć poziom „złego” i zwiększyć poziom „dobrego” cholesterolu we krwi. Uważa się, że dieta śródziemnomorska, która jest zasobna w MUFA, przyczynia się do zapobiegania chorobie niedokrwiennej serca.

poznajlepiejtopinambur

Poznaj lepiej topinambur

Słonecznik bulwiasty zwany także topinamburem jest rośliną szeroko rozpowszechnioną w całej Europie. Roślina ta spokrewniona jest ze słonecznikiem zwyczajnym, a w nasze szerokości geograficzne trafiła z Ameryki Północnej. Jak sama nazwa wskazuje ten gatunek słonecznika wytwarza ...
Czytaj Dalej

Orzechy indyjskie – bo tak również się je nazywa – są też skarbnicą cynku (5,78 mg/100 g). Pierwiastek ten odgrywa istotną rolę w syntezie białek, gojeniu się ran i we wzmacnianiu układu odpornościowego przeciwko infekcjom. Jest również odpowiedzialny za dobrostan skóry, włosów i paznokci. Objawem niedoboru cynku jest zaburzona odporność, stany zapalne skóry czy wypadanie włosów.

W owocach nanercza obecne są także inne składniki mineralne, takie jak mangan, potas, selen, miedź, fosfor i magnez. Ten ostatni bierze m. in. udział w przewodnictwie nerwowym i kurczliwości mięśni. Odgrywa również rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu 2. Ponadto orzechy nerkowca są bardzo dobrym źródłem żelaza, które jest niezbędne do przenoszenia tlenu w organizmie i prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Jego niedostatek w diecie może doprowadzić do zmęczenia, anemii i zwiększonej podatności na infekcje.

Nerkowce kryją w sobie także błonnik, białko oraz istotne witaminy z grupy B, witaminę K, „witaminy młodości” C i E oraz antyoksydanty (m. in. zeaksantynę, która zapobiega chorobie oczu, zwanej zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem). Ich wartość energetyczna wynosi 553 kcal/100 g.

Dzięki zawartym w nich składnikom, te superorzechy wpływają korzystnie na zdrowie serca, mięśni oraz kości i zębów. Wzmacniają system odpornościowy. Ich jedzenie może przyczyniać się do zapobiegania kamieniom żółciowym i cukrzycy typu 2. Z powodu dużej zawartości żelaza i miedzi, pomagają w walce z anemią. Mają działanie antyoksydacyjne i upiększające.

Uwaga, orzechy nerkowca mogą uczulać, zwłaszcza dzieci. Objawy alergiczne związane są z obecnością kwasu anakordowego. Osoby nadwrażliwe na nerkowce, mogą być także uczulone na inne orzechy i owoce z rodziny Anacardiaceae.

Migdał, czyli król orzechów

Cenione są ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze. Zobacz, dlaczego warto sięgać po migdały. Pierwsze wzmianki o migdałach pojawiały się już w opowieściach mitologicznych i Starym Testamencie. Migdałowiec pochodzi z Azji Mniejszej i Środkowej. Kwitnie ...
Czytaj Dalej

Jak wykorzystać orzechy nerkowca w kuchni?

Nerkowce mają delikatny, słodki smak. Możesz chrupać je w ramach przekąski. Sprawdzą się również jako dodatek do płatków śniadaniowych, sałatek oraz ciastek, herbatników, lodów i innych deserów. Orzechy nerkowca wzbogacą także smak pikantnych potraw z ryżu, warzyw, ryb lub kurczaka. Robi się z nich także mleko i masło, które posłuży Ci np. do smarowania pieczywa lub jako baza do pysznych sosów.

Co ciekawe, w niektórych krajach za przysmak uchodzą też jabłka nerkowca. Jada się je w całości i przygotowuje z nich napoje. Stanowią także składnik m. in. szamponów, kosmetyków i maści przeciwbólowych. Poza orzechami i jabłkami, również inne części drzewa nerkowca wykorzystywane są do celów kulinarnych, przemysłowych, zdrowotnych i służących urodzie.

Wartości odżywcze nerkowców (w 100 g)

Wartość energetyczna – 533 kcal
Białko – 18,22 g
Tłuszcz – 43,85 g
-nasycone – 7,783 g
-jednonienasycone – 23,797 g
-wielonienasycone – 7,845 g
Węglowodany – 30.19 g (w tym cukry proste 5,91)
Błonnik – 3,3 g

Zawartość witamin w orzechach nerkowca

Witamina C – 0,5 mg
Tiamina – 0,423 mg
Ryboflawina – 0,058 mg
Niacyna – 1,062 mg
Witamina B6 – 0,417 mg
Kwas foliowy –  25 µg
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K – 34,1 µg

Minerały

Wapń – 37 mg
Żelazo – 6,68 mg
Magnez – 292 mg
Fosfor – 593 mg
Potas – 660 mg
Sód – 12 mg
Cynk – 5,78 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Warto przeczytać:

Co należy wiedzieć o filtrach przeciwsłonecznych?

Chyba większość z nas lubi wygrzewać się na słońcu, a szczególnie kiedy towarzyszy temu szum morskich fal czy trel ptaków. Bez wątpienia wiąże się z tym wiele pozytywnych emocji. Nie zapominajmy jednak, że poddawanie się promieniom słonecznym może nieść ...
Czytaj Dalej

Pyszne koktajle wzmacniające odporność

Odporność - możemy wzmacniać ją na różne sposoby: poprzez przyjmowanie gotowych preparatów z aptecznej półki, regularnie uprawiając sport, dbając o dostateczną ilość snu. Istnieje jeszcze jedna, bardzo przyjemna, metoda, a mianowicie odpowiednio zbilansowana ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 9 sierpnia 2020