Ostrygi to naturalne źródło cynku

Ostrygi należą do rodziny osiadłych małży, która liczy około 100 gatunków. Najpopularniejszą z nich w kulinariach jest Ostryga jadalna Ostrea edulis.

Co to są ostrygi?

Najpopularniejsze gatunki to: ostryga europejska, ostryga portugalska oraz ostryga wielka. Ostrygi występują w obszarze ciepłych lub umiarkowanie ciepłych mórz, kolonizując przybrzeżne skały od Norwegii po Maroko, w całym basenie Morza Śródziemnego, kończąc na Morzu Czarnym. Poławia się zarówno ostrygi dzikie, jaki i hodowlane. Ostrygi hoduje się u wybrzeży Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii.

Ostrygi jadalne występują w płytkich morzach słonych w ciepłych i umiarkowanych strefach klimatycznych. Żyją na przybrzeżnych skałach na głębokości kilku metrów, często w dużych skupiskach. Budowa muszli tych mięczaków charakteryzuje się asymetrią, a dolna jej połowa jest zawsze ściśle dopasowana i przyrośnięta do skalnego podłoża, dlatego zwykle każda ostryga ma nieco inny kształt. Ostrygi odżywiają się drobnymi cząstkami organicznymi unoszonymi przez prądy wód, które mięczak pochłania dzięki drobnym rzęskom na krawędziach lekko rozchylającej się muszli. Ostrygi są bardzo płodne- jeden osobnik składa w ciągu roku nawet wiele milionów jaj, z których wylęgają się larwy początkowo unoszone przez wodę stopniowo opadają i przytwierdzają się do podłoża. Największe osobniki występują samotnie, kiedy dysponują większą ilością miejsca muszla może osiągać do 60 cm!

Wartości odżywcze ostryg

O hodowlach ostryg do celów kulinarnych przeczytać można już w literaturze opisującej starożytne kultury Rzymian, a więc nie od dziś małże te uważane są za najcenniejsze mięczaki jadalne stanowiące symbol zdrowia, płodności i luksusu. Skąd ta symbolika? Mięso ostryg ma wysokie wartości odżywcze. Mięso ostryg zawiera dużo witaminy E, stąd jedzenie ostryg poprawia wygląd skóry. Zmniejszają również aktywność wydzielniczą gruczołów potowych. Udowodniono też, że spożywanie ostryg zmniejsza bezsenność, poprawia nastrój i zwiększa odporność na stres.

Zawartość witaminy B12 aż trzykrotnie przekracza dzienne zalecane spożycie. Jest to szczególnie ważny składnik dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto ostrygi zawierają miedź w ilości odpowiadającej 200% dziennego zalecanego spożycia oraz selen (91%), który ma znaczenie w utrzymaniu prawidłowych poziomów hormonów tarczycy i jako antyoksydant. Do tego witamina D (80%) i żelazo (37%) jako ważny składnik czerwonych krwinek.

Ostrygi stanowią najbogatsze w diecie źródło cynku (od 60 do nawet 145 mg cynku w 100 gramach), podczas gdy dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek to od 15 do 30 mg. Wystarczy przypomnieć jak wiele pożądanych dla organizmu działań wnosi cynk, aby zrozumieć dlaczego ostrygi stanowią produkt luksusowy. Cynk przyspiesza gojenie się ran, poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci i kości, poprawia odporność organizmu, ponadto zwiększa płodność u mężczyzn, a u kobiet reguluje procesy miesiączkowe. Stąd też ostrygi tak bogate w cynk za afrodyzjak uważane były już w czasach Casanovy.

Czy ostrygi są bezpieczne?

Surowe ostrygi mogą przenosić potencjalnie szkodliwe bakterie i wirusy. Organizacje zdrowotne zalecają gotowanie ostryg przed jedzeniem, aby zmniejszyć ryzyko zachorowań.

Na podstawie:
Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Ann Nutr Metab 2007;51:301-23.
Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington, DC: National Academy Press, 2001.
Beck FW, Prasad AS, Kaplan J, Fitzgerald JT, Brewer GJ. Changes in cytokine production and T cell subpopulations in experimentally induced zinc-deficient humans. Am J Physiol 1997;272:E1002-7.
Bahl R, Bhandari N, Hambidge KM, Bhan MK. Plasma zinc as a predictor of diarrheal and respiratory morbidity in children in an urban slum setting. Am J Clin Nutr 1998;68 (2 Suppl):414S-7S.

Warto przeczytać:

atomic structure of zinc

Diglicynian cynku zapewnia lepszą wchłanialność cynku

Cynk będący minerałem niezbędnym do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz regulacji procesów metabolicznych organizmu należy do minerałów stosunkowo trudno absorbowanych. Przyswajalność cynku z pożywienia oscyluje pomiędzy 20% a 40%, przy czym ...
Czytaj Dalej

Uczulenie na orzechy

Alergie pokarmowe są coraz częściej diagnozowanymi zaburzeniami układu immunologicznego. Nadaktywna odpowiedź na antygeny dostarczane wraz z pożywieniem wiąże się nie tylko z koniecznością utrzymywania ściśle kontrolowanej i w niektórych przypadkach ...
Czytaj Dalej

Miód na odporność. Jak wykorzystać miód w budowaniu odporności?

Od starożytnych czasów miód jest wykorzystywany jako środek podnoszący odporność oraz jako lek w wielu dolegliwościach. Miód ma działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Jest środkiem naturalnym, wspomagającym system odpornościowy - ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 27 września 2020

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.