Sezon na dynię

sezon na dynię

Dynia należy do jednorocznych roślin pochodzących z gorących stref klimatycznych Ameryki Środkowej. Jadalne owoce tej rośliny mogą osiągać gigantyczne rozmiary i wagę nawet kilkuset kilogramów (dynia olbrzymia).

Współcześnie za ojczyznę dyni uważa się Stany Zjednoczone, gdzie roślina ta znajduje wszechstronne zastosowanie począwszy od kuchni po hallowenowe dekoracje. W naszych szerokościach geograficznych dynia jest nieco mniej popularna, jednak ze względu na zawartość wielu składników odżywczych jest rośliną godną uwagi.

Dynie w klimacie umiarkowanym zbierane są jesienią, krótko przed pierwszymi przymrozkami, gdyż roślina ta jest wrażliwa na znaczne spadki temperatur.  W Polsce hodowane są dynie zwyczajne, które znajdują zastosowanie w kuchni oraz w produkcji pasz dla zwierząt, a niekiedy spotkać można także kolorowe i dekoracyjne odmiany dyni ozdobnej.

Zarówno miąższ jak i pestki tego warzywa charakteryzuje stosunkowo wysoka zawartość składników odżywczych. W miąższu dyni występują witaminy z grupy B, C oraz E, znaczne ilości beta karotenu, który nadaje dyni charakterystyczną barwę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, potas i cynk.  Beta karoten i cynk jako przeciwutleniacze zawarte w tym niskokalorycznym miąższu są cenione ze względu na działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe (uszczelniają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu) oraz wspomagające procesy widzenia.

Bogate w cenne wartości odżywcze są także pestki dyni. Dostarczają witamin (A, grupy B, E i K) oraz stanowią jedno z najbogatszych źródeł cynku i magnezu. Uważa się, iż cynk zawarty w pestkach dyni pomaga w walce z trądzikiem młodzieńczym, wobec czego zaleca się spożywanie tych pestek przez osoby, u których występują problemy skórne. Pestki są także surowcem służącym do produkcji oleju stosowanego w kuchni i kosmetyce, dostarczają zatem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających stężenie „złego” cholesterolu wspierając zarazem odporność organizmu. Ponadto zawarta pod łupinką świeżych pestek dyni gorzka substancja zwana kurkubitacyną wykazuje działanie przeciwpasożytnicze.

Dynia znajduje zastosowanie jako składnik wielu dań, przekąsek i przetworów, począwszy od zup (krem z dyni), dżemów, kompotów, marynat po wypieki, sałatki z dodatkiem pestek oraz przekąsek. Przygotowując przetwory z dyni pamiętajmy, aby używać warzyw świeżych i stosować wyłącznie naturalne składniki i dodatki ograniczając użycie cukru, a żeby zachować niepowtarzalny charakter i smak należy gotować je nie dłużej niż 15-20 minut (najlepiej na parze).

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl