Rola i klasyfikacja składników mineralnych

Rola i klasyfikacja składników mineralnych2

Składniki mineralne stanowią grupę związków chemicznych, których organizm ludzki nie potrafi sam zsyntezować, przy czym są one niezbędne dla prawidłowego przebiegu podstawowych procesów metabolicznych i regulują funkcjonowanie całego organizmu.

Związki te określa się także jako niezbędne składniki odżywcze, muszą być bowiem dostarczone organizmowi wraz z pożywieniem, stąd potrzeba dążenia do optymalizacji diety celem uniknięcia niedoborów upośledzających nasze funkcjonowanie.

Źródłem składników mineralnych są zarówno produkty spożywcze pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, a nawet woda, stąd potrzeba zapewnienia całego wachlarza składników odżywczych bogatych w potrzebne minerały.

Ze względu na zapotrzebowanie organizmu na składniki mineralne dzieli się je na makro- i mikroelementy zwane także mikroskładnikami lub pierwiastkami śladowymi. Zapotrzebowanie na makroelementy wynosi powyżej 100 mg, zaś na pierwiastki śladowe jest zwykle znacznie mniejsze. Do makroelementów należą: wapń, magnez, fosfor, potas i sód, zaś mianem mikroelementów określa się: żelazo, cynk, miedź, mangan, jod, chrom oraz selen. Istnieją jeszcze tzw. ultraelementy wchodzące w skład organizmów w ilości mniejszej niż 0,000001 proc. Ich rola nie jest jeszcze do końca wyjaśniona, jednak przypuszcza się, że one także (ale w ilościach odpowiadających mikrogramom) mogą uczestniczyć w procesach enzymatycznych lub być składnikiem niektórych białek.

Przyjmuje się, że związki mineralne stanowią około 4% masy ciała człowieka, i mimo tak niewielkich proporcji odpowiadają za wiele kluczowych dla życia procesów. Bez związków mineralnych niemożliwy byłby prawidłowy wzrost, rozwój i praca wszystkich układów w organizmie. Minerały wchodzą w skład komórek, płynów ustrojowych, enzymów oraz hormonów, stanowią jeden z podstawowych budulców kości, włókien mięśniowych i komórek nerwowych. Dzięki tym składnikom możliwe jest przenoszenie tlenu do komórek, utrzymanie właściwej gospodarki wodnej, równowagi kwasowo- zasadowej i zapewnienie prawidłowej pracy komórek nerwowych, mięśni, komórek układu odpornościowego czy sercowo-naczyniowego.

Omawiając składniki mineralne nie należy zapomnieć o stanach, które mogą powodować ich niedobory. Wśród nich wymienia się m. in. tak powszechne dolegliwości jak biegunki czy wymioty (uwarunkowane różnymi czynnikami). Dlatego też w ich przebiegu (a także, co ważne – po ustąpieniu) należy zadbać o odpowiednie nawodnienie i zwiększoną podaż składników mineralnych, tak aby uzupełnić powstałe deficyty.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl