Jak smakuje miłość?

Jak smakuje miłość-cynek

Utożsamianie sztuki miłosnej z kulinariami nie jest wymysłem współczesnego marketingu, szczególnie wyraźnie akcentowanego w czasie nadchodzącego święta zakochanych. Już od starożytności niektóre produkty rozbudzały ludzką wyobraźnię, a ich spożycie po dziś dzień przynosi przyjemność, dzięki walorom smakowym, atrakcyjnemu wyglądowi oraz miłosnym skojarzeniom jakie budzi sposób konsumpcji.

Spotyka się wiele opinii na temat substancji krzepiących miłosne uniesienia, zawartych w produktach spożywczych. Niektórzy uważają, że dla rozbudzenia pożądania wystarczy odrobina alkoholu zmieniającego sposób postrzegania otoczenia. Inni mówią, że rozkosz wywołana doznaniami smakowymi przenosi się następnie na sfery miłosne, a nie brakuje i takich przekonań, że pożądanie budzi sposób w jaki partnerzy konsumują przygotowany i atrakcyjnie podany produkt lub posiłek, szczególnie kiedy towarzyszy temu odpowiedni nastrój, poczucie bliskości, ciepła i nieustanna wymiana spojrzeń ukochanych.

Nie ulega wątpliwości, że każdy z wymienionych elementów odgrywa znaczącą rolę w  dodatkowej stymulacji pożądania i może znacząco zwiększać apetyt na miłość.

Warto pamiętać, że wszystkie sfery życia człowieka oraz to w jaki sposób organizm funkcjonuje zależą od jego kondycji zdrowotnej, uwarunkowanej w znacznej mierze trybem życia i sposobem odżywiania się. Zapewnienie diety bogatej w niezbędne wartości odżywcze pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu zarówno w sferze uczuć, jak i doznań fizycznych.

Truskawki uważane są za uwodzicielskie owoce, bowiem kojarzą się kształtem i barwą z ludzkim sercem, a ich zjadanie może przywodzić na myśl namiętny pocałunek. Owoce te zawierają sporo witaminy C, która m. in. wykazuje właściwości przeciw utleniające.

Niektóre przyprawy potrafią pobudzić wyobraźnię dzięki delikatnemu i przyjemnemu zapachowi (wanilia), zaostrzyć smak przygotowywanych potraw (lubczyk, kurkuma) lub wręcz przyspieszyć krążenie (papryczka chili). W organizmie pobudzonym niezwykłym smakiem odpowiednio doprawionego posiłku wytwarza się więcej endorfin nazywanych hormonem szczęścia, dzięki któremu wręcz puszczają wodze fantazji.

Powszechnie uważa się, że najlepszymi afrodyzjakami są produkty zawierające duże ilości cynku, w szczególności krewetki, małże oraz wiodące pod tym względem prym ostrygi. Wszystko za sprawą roli jaką ten minerał pełni w organizmie, zwiększa bowiem płodność u mężczyzn, a u kobiet reguluje procesy miesiączkowe.

Niezwykłe właściwości ostryg zachwalał XVIII wieczny Casanova uważany za słynnego uwodziciela, choć już w starożytności skorupiaki te uważane były za symbol zdrowia, płodności i luksusu. Mięso ostryg ma wysokie wartości odżywcze, jest wysokobiałkowe, a małże te stanowią najbogatsze w diecie źródło cynku (od 60 do nawet 145 mg cynku w 100 gramach), podczas gdy dobowe zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek to od 15 do 30 mg. Wystarczy przypomnieć jak wiele pożądanych dla organizmu działań wnosi cynk, aby zrozumieć dlaczego ostrygi stanowią produkt luksusowy i warto wzbogacić nimi dietę nie tylko przy okazji święta zakochanych.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl