Skarby lasu

Dzikie owoce rosnące w lesie stanowią prawdziwy skarb nie tylko pod względem bogactwa smaków, ale również dzięki zawartości pożądanych składników odżywczych. Niepowtarzalny smak i aromat świeżych owoców leśnych niezwykle trudno zatrzymać (owoce te są trudne w przechowaniu) i zdecydowanie najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka. Namiastkę smaku jagód, malin czy jeżyn zachować można ewentualnie w postaci soków lub dżemów, owoce można także zamrozić. Niezwykle ulotne są za to właściwości leśnych poziomek, które przy jakiejkolwiek obróbce tracą swój niepowtarzalny zapach i smak, w związku z czym warto delektować się tymi skarbami lasu, kiedy jest na nie sezon. Pamiętajmy aby zerwane w lesie owoce przed spożyciem dokładnie umyć!

W skórce i miąższu malin, jeżyn i jagód znajdują się duże ilości antocyjanów czyli barwników z grupy flawonoidów odpowiadających za ciemne zabarwienie owoców. Substancje te oprócz właściwości barwiących są podobnie jak witamina C doskonałymi przeciwutleniaczami.  Przeciwutleniacze wiążą nadmiar wolnych rodników (powstających jako skutek uboczny w wielu reakcjach metabolicznych) opóźniając efekt starzenia się struktur komórkowych. Antocyjany łagodzą stany zapalne w organizmie, korzystnie wpływają na uszczelnianie naczyń krwionośnych oraz mogą stymulować produkcję erytrocytów. Główną zaletą poziomek oprócz niepowtarzalnych walorów smakowo- zapachowych jest dwukrotnie większa niż w malinach zawartość witaminy C (około 60 mg/100g). Warto dodać, że te dziko występujące pokrewne truskawkom owoce nie zawierają żadnych środków ochrony roślin, czy nawozów sztucznych jakie są wykorzystywane na plantacjach truskawek.

Owoce leśne (poziomki, jagody, jeżyny i maliny) są doskonałym źródłem witamin (A, C oraz E), zawierają ponadto sporo substancji mineralnych takich jak żelazo, potas, wapń, siarka,  i fosfor.

Zarówno same owoce, soki z nich przygotowane, jak również napary z liści malin i poziomek wykazują działanie wspomagające odporność organizmu i już od wieków stosowane były w stanach przeziębienia i grypy. Herbaty i napary z liści oraz soki działają napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie oraz wspomagająco w zaburzeniach trawienno – jelitowych. Zawartość witamin i minerałów w połączeniu z przeciwutleniaczami jakie zawierają owoce czarnej jagody korzystnie oddziałuje na ośrodki odpowiedzialne za widzenie (w tym widzenie po zmroku). Jak widać letnia wycieczka do lasu może połączyć w sobie wypoczynek, chwilę wyciszenia, mnóstwo wrażeń smakowych, a także walory prozdrowotne.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl