Co kryje się pod nazwą superfoods?

superfoodswww

Mianem superfoods (superżywności lub superjedzenia) określa się naturalne, nieprzetworzone produkty bogate w składniki odżywcze w związku z czym działają korzystnie na organizm człowieka. Przypisuje im się właściwości prozdrowotne oraz ochronne przed różnymi chorobami. Nie istnieje jedna definicja superżywności, jednak na pewno produkty te bogate są w witaminy, minerały, antyoksydanty, kwasy tłuszczowe, białka, błonnik, a ich obecność w diecie będzie miała korzystny wpływ na nasz organizm. Produktom z tej grupy przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, głównie dzięki obecności przeciwutleniaczy mogących hamować rozwój komórek nowotworowych. Obecność antyoksydantów spowalnia także procesy starzenia organizmu. Oprócz tego superfoods korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, pokarmowy oraz immunologiczny przez co nasz organizm jest lepiej chroniony przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Do superżywności zaliczamy głównie produkty roślinne (nasiona, jagody, algi, orzechy, zioła), ale również niektóre ryby.

Termin superfoods jest stosunkowo nowy w Polsce, natomiast na zachodzie jest od dawna znany i używany. Został on wprowadzony w celu zainteresowania zdrową żywnością, która powinna być obecna w diecie każdego człowieka. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to określenie naukowe. Wielu zarzuca, iż nazywanie produktów mianem superfoods jest jedynie chwytem marketingowym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym i mającym na celu zwiększenie zainteresowania swoimi produktami. Faktem jest, iż odpowiednio zbilansowana dieta będąca elementem składowym zdrowego stylu życia jest w stanie zapewnić zdrowie i zmniejszyć ryzyko niektórych schorzeń, natomiast jedzenie jedynie konkretnych produktów nie jest w stanie samodzielnie tego dokonać. Oczywiście bardzo ważne jest aby w diecie uwzględnić produkty zaliczane do superżywności, gdyż obfitują one w składniki, których może brakować w produktach z naszego codziennego menu.

Lista produktów zaliczanych do superfoods jest bardzo długa. Oprócz pochodzących z różnych części świata i bardzo egzotycznych, znajdują się na niej również nasze polskie, bardzo dobrze nam znane produkty. Bardzo popularne są jagody acai i goji, amarantus i komosa ryżowa, maca, owoce noni. Z naszego lokalnego podwórka możemy wymienić dynię, jarmuż, żurawinę, rokitnik, cebulę, czosnek, kaszę jaglaną, natkę pietruszki, sok z brzozy, kiszonki, miód i produkty pszczele. Superfoods to również popularne algi takie jak chlorella i spirulina, nasiona np. chia, siemię lniane i uzyskiwany z niego olej, zioła takie jak czystek, mniszek lekarski. To tylko nieliczne przykłady, które pomogą nam zobrazować jak wiele mamy fantastycznych produktów i możliwości wyboru pozwalających urozmaicić i ,,uzdrowić” naszą dietę. Podchodząc do sprawy zdroworozsądkowo podczas włączania tych produktów do naszej diety oraz w połączeniu z aktywnością fizyczną spożywanie superfoods wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl