Miód, tylko naturalny

mjakmiodcynek

Prawdziwy miód jest naturalnym produktem o silnie słodkim smaku wytwarzanym przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego lub soku pochodzącego z innych części roślin np. liści niektórych drzew (tzw. spadzi). Jadalny jest wyłącznie miód powstający na bazie spadzi i nektaru roślin nietrujących (do najpopularniejszych należą: lipowy, gryczany, akacjowy lub wielokwiatowy). Nektar i spadź przynoszone są do ula przez pszczoły zbieraczki, a te przekazują je robotnicom. Pszczoły robotnice roznoszą nektar pomiędzy komórkami plastra mieszając je z owadzimi enzymami. Nektar dojrzewając przekształca się w miód, po czym wewnątrz plastra zostaje zasklepiony woskiem. Miodobranie przeprowadza się przez odwirowanie, a następnie odfiltrowanie produktu z ewentualnych zanieczyszczeń.

Ten w stu procentach naturalny produkt od wieków wykorzystywany jest przez człowieka ze względu na mnóstwo korzystnych właściwości zdrowotnych dla organizmu oraz jego niepowtarzalny słodki smak i aromat w pełni zastępujący cukier. Co więcej produkcja miodu jest efektem ubocznym w ekosystemie, bez którego wiele roślin nie mogłoby wydać tak lubianych przez nas owoców.

Za liczne właściwości zdrowotne miodu odpowiadają zawarte w nim enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów oraz substancje o działaniu antybiotycznym produkowane przez pszczoły oraz zawarte w nektarze i sokach roślin. Dzięki substratom roślinnym produkt zawiera także witaminy z grupy B, C oraz minerały: potas, magnez, wapń i żelazo. Od wieków człowiek nauczył się wykorzystywać prozdrowotne właściwości tego nektaru zdrowia. Udowodniono, że miód: obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, przyspiesza gojenie się ran, wrzodów żołądka, działa przeciwbiegunkowo, nasennie, koi nerwy, łagodzi objawy przeziębienia oraz doskonale odżywia mózg. Co ciekawe miód gryczany zawiera rutynę pochodzenia roślinnego wzmacniającą strukturę naczyń krwionośnych. Miody spadziowe powstające z soków sosny, brzozy, modrzewia czy świerku posiadają silne właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne i bakteriobójcze dzięki czemu sprawdzają się w leczeniu przeziębień i chorób górnego układu oddechowego. Bardziej gorzki w smaku miód wrzosowy z kolei wykorzystuje się w leczeniu schorzeń układu moczowego, zapalenia jelit, biegunki i stanów zapalnych jamy ustnej. Zawierający duże ilości fruktozy, glikozydów i izoflawonów miód akacjowy wspomaga regeneracje błon śluzowych żołądka, wspomaga trawienie oraz działa bakteriobójczo i moczopędnie. Miód wielokwiatowy pomaga w leczeniu przeziębienia, anemii, chorób górnych dróg oddechowych, chorób serca oraz stabilizacji ciśnienia krwi.

Dla uwydatnienia różnic pomiędzy miodem naturalnym i syntetycznym wystarczy dodać, że do produkcji tego ostatniego używany jest wyłącznie cukier, a produkt ten pozbawiony jest jakichkolwiek leczniczych właściwości! Miód zaś naturalny dzięki wysokiej zawartości cennych dla zdrowia składników pochodzenia naturalnego zawiera mniej kalorii niż cukier posiadając przy tym te same właściwości smakowe, w związku z czym jest znakomitym jego substytutem.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl