Arbuzy i melony – pyszne smaki wakacji

watermelonandmelon

Spożywane w formie deserów i przekąsek arbuzy i melony cieszą się powodzeniem ze względu na dużą zawartość orzeźwiającego soku, który idealnie gasi pragnienie w letnie dni. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z fenomenu tych owoców. Te „wodne melony” albo jak zdarza się słyszeć na Śląsku „słodkie banie” stanowią nie tylko cenne źródło witamin i doskonale nawadniają organizm, ale jak pokazują najnowsze badania mogą mieć także korzystny wpływ na układ krążenia.

Melony i arbuzy ze względu na suche strefy ciepłego klimatu z jakich pochodzą gromadzą znaczne ilości wody wraz z substancjami odżywczymi, których rolą jest zabezpieczenie i odżywienie znajdujących się w środku nasion. Te spokrewnione z dynią i ogórkiem owoce zawierają witaminy A,B1, B2, B6, B7, C oaz E, sole mineralne, a także spore ilości  antyoksydantów w postaci naturalnych barwników odpowiedzialnych za niepowtarzalne walory smakowe i charakterystyczną świeżość. Miąższ tych owoców zawiera naturalne cukry, ale pozbawiony jest tłuszczu i cholesterolu.

Naukowcy zwracają uwagę na zawartość likopenu zaliczanego do przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za zatrzymanie mutacji komórkowych sprzyjających rozwojowi m.in. raka jelita grubego i prostaty. Badacze coraz śmielej spekulują także, jakoby likopen zakłócał działanie hormonów zaangażowanych w przerost prostaty. Ponadto ze względu na zawartość aminokwasu- cytruliny którą w medycynie stosuje się w celu rozszerzenia naczyń krwionośnych arbuzy i melony mogą mieć korzystny wpływ w profilaktyce chorób układu sercowo- naczyniowego. Z uwagi na znaczącą zawartość wody (około 90%), arbuz wykazuje właściwości moczopędne, korzystne dla osób z chorobami układu moczowego i nerek.

W kosmetyce wykorzystuje się maseczki z melona i arbuza, które podobnie jak ogórek mają właściwości chłodzące i ujędrniające skórę. Pomagają także w walce z trądzikiem i opryszczką. Naukowo dowiedziono również, że zapach tych dyniowatych owoców działa odprężająco i antystresowo dzięki czemu na sklepowych półkach znaleźć można nawet mydła i balsamy do kąpieli zawierające wyciąg z melona i arbuza.

W sezonie letnim sklepy i bazary obfitują w owoce melonów różnych odmian, a coraz częściej oprócz klasycznych widuje się i żółte arbuzy. Jak wybrać te najsmaczniejsze, zawierające najwięcej spośród wymienionych właściwości? Dojrzałego i słodkiego arbuza rozpoznamy po… odgłosie. Jeżeli stukając dłonią w powierzchnię arbuza słyszalny będzie głuchy odgłos, mamy pewność, że wybieramy najlepszy okaz. Aby rozpoznać smacznego i dojrzałego melona należy z kolei ucisnąć kciukiem w miejsce, gdzie znajdowała się łodyga, elastyczna a zarazem nie zbyt miękka struktura owocu w tym miejscu gwarantuje jego dojrzałość i niepowtarzalny smak. Korzystajmy z dobrodziejstw pełni lata! Smacznego!

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl