Winobranie – sezon na winogron

winobranienajesieni

Schyłek lata na kontynencie europejskim to sezon zbioru winogron, kojarzonych przede wszystkim z produkcją wina. Winorośl uprawia się już od czasów starożytnych i niemalże tak samo długo znane są właściwości odżywcze i zdrowotne owoców tego krzewu. Przy pomocy winogron leczono dolegliwości układu pokarmowego, zaparcia oraz choroby skóry i rany. Współcześnie docenia się przede wszystkim wysoką zawartość przeciwutleniaczy, witamin i substancji mineralnych, niski indeks glikemiczny oraz właściwości wspomagające odchudzanie.

Mnogość naturalnych substancji o właściwościach przeciwutleniających wywiera korzystne oddziaływanie na organizm ludzki. Flawonoidy pomagają w obniżeniu tzw. złego cholesterolu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, neutralizują nadmiar wolnych rodników, a wyciąg z pestek  może nawet zabijać komórki rakowe poddane jego działaniu. W antyoksydanty obfitują szczególnie ciemne winogrona zawierające w skórce naturalne barwniki.

Naukowcy zwracają uwagę szczególnie na związek o nazwie resweratrol zawarty w skórce winogron. Substancja wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz stymuluje wydzielanie tlenku azotu odpowiadającego za rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Resweratrol wspomaga również redukcję tkanki tłuszczowej, dlatego owoce winorośli pomimo stosunkowo wysokiej zawartości cukrów uważane są za sprzymierzeńców odchudzania.  Wysoką zawartością przeciwutleniaczy cieszą się nie tylko owoce winorośli, ale i produkty z nich powstające, czyli rodzynki oraz wina gronowe (głównie czerwone), które szczególnie znane są z właściwości antyoksydacyjnych.

Winogrona zawierają spore ilości kwasów organicznych stosowanych w kosmetyce w celu pielęgnacji skóry i włosów. Sok działa moczopędnie i oczyszczająco, a błonnik pokarmowy w formie pektyn zawarty w winogronach przeciwdziała zaparciom i reguluje perystaltykę jelit.

Owoce winnego krzewu zawierają witaminy A, grupy B, C oraz E oraz wiele minerałów jak potas, magnez, cynk, żelazo i wapń, dzięki czemu stanowią pożądany składnik uzupełniający dietę o niezbędny jej element- świeże owoce.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl