Dlaczego warto jeść pestki dyni?

pestkidyni-cynek

 

Składniki zawarte w pestkach dyni stanowią aktualnie przedmiot licznych badań pod kątem profilaktyki (a w niektórych przypadkach nawet leczenia) wielu chorób.

Choć doniesienia na ich temat wymagają jeszcze pełnego potwierdzenia i dodatkowych analiz naukowych, już teraz możemy się ich dobroczynnym właściwościom.

Chociaż pestki dyni są dość kaloryczne (100 g suszonych nasion dostarcza 559 kcal i niemalże 50 g tłuszczu) nie powinniśmy eliminować ich z diety, a jedynie… zjadać z umiarem. Ich walory przede wszystkim powinni docenić mężczyźni, gdyż – z uwagi na bardzo wysoką zawartość cynku – pestki dyni mogą przyczynić się do poprawy sprawności seksualnej i płodności. Co więcej, mogą okazać się również pomocne u panów z przerostem prostaty (należy jednak zawsze pamiętać, aby w przypadku takich jednostek chorobowych składnik diety nie zastępował ani konsultacji lekarskiej ani zaordynowanej przez lekarza terapii).

Powyższe tezy posiadają swoje pokrycie w badaniach naukowych. Jak bowiem odnotowano, u mężczyzn z obniżonym poziomem testosteronu i zmniejszoną ruchliwością plemników występuję niewielki lub znaczny niedobór cynku, zaś suplementacja tego pierwiastka przez 50 dni w dawce 60 mg przyczynia się do wzrostu liczby plemników aż o 8-20 milionów/ml. Jeśli do wyników tych dołączamy informację o roli cynku w profilaktyce infekcji dróg oddechowych, wpływ na poprawę stanu włosów czy chociażby właściwości antywolnorodnikowe, udział pestek dyni w naszej codziennej diecie powinien znacząco wzrosnąć.

Mało tego! Pestki dyni aż w 30 do 40 proc. składają się z oleju zawierającego fitosterole i kwasy omega-3. Te ostatnie wykazują udowodnione działanie przeciwzapalne, przyczyniają się do hamowania procesów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, ograniczają odkładania się złogów cholesterolu, wspomagają kondycję narządu wzroku czy wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Warto również wiedzieć, że w niektórych kulturach jeszcze w dzisiejszych czasach pestki dyni funkcjonują jako… lek. Mowa tutaj m.in. o medycynie chińskiej, która wykorzystuje je w celu złagodzenia niektórych dolegliwości związanych z podwyższeniem poziomu cukru we krwi.

Korzystne właściwości pestek dyni dotyczą również żołądka i jelit. Jak wskazuje coraz więcej badań zawarta w nich kukurbitacyna może efektywnie wspomóc leczenie chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego (np. zakażeń tasiemcem czy owsikiem). Efekt ten związany jest ze szczególnością zdolnością tej substancji do uszkodzenia układu nerwowego „niepożądanych gości”, którzy nierzadko bytują wewnątrz naszego organizmu. Oczywiście, pamiętajmy, aby w tym przypadku pestki dyni nie zastępowały leczenia zaordynowanego przez lekarza, a jedynie go uzupełniały. Wówczas uzyskamy najlepsze efekty!

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl