Domowy syrop z cebuli

  • Post Category:Porady

Cebula to warzywo znane i lubiane niemalże pod każdą szerokością geograficzną. Niezależnie czy mamy do czynienia z mroźną Skandynawią, czy z basenem Morza Śródziemnego czy może z kuchnią azjatycką, cebula bardzo często jest składnikiem wielu, nawet tych najbardziej wyszukanych dań.

Analizując jej właściwości, nie możemy również zapomnieć o… kontekście historycznym. Nie jest to nowe warzywo, i znane jest co najmniej od czasów starożytnych. A może i jeszcze wcześniej? Wspomina o niej nawet Biblia (i to dwukrotnie!). Z Księgi Liczb dowiadujemy się na przykład, że Żydzi podczas ucieczki z Egiptu do Ziemi Obiecanej bardzo tęsknili za cebulą, której nie mieli na pustyni. Świadczy to chociażby o fakcie, że była ona wówczas warzywem popularnym. Z pewnością starożytni mieli swoje powody, aby tak lubować się w tym warzywie. Czyżby było to związane z właściwościami prozdrowotnymi cebuli?

Uczulenie na słońce. Objawy uczulenia na słońce (fotoalergii)

Wydawałoby się, że uczulenie od słońca jest zupełnie niemożliwe, bo przecież niemal ciągle cierpimy na brak słońca i narzekamy, że jest go za mało. A jednak! Uczulenie na słońce istnieje i niestety może przysporzyć sporo kłopotów ...
Czytaj Dalej

Przejdźmy do aspektu medycznego. Cebula jest bogatym źródłem antyoksydantów, a także szeregu witamin i składników mineralnych m.in. wapnia, fosforu, witaminy A i C, olejków eterycznych oraz – oczywiście – związków siarki, które nadają jej charakterystyczną woń i smak. Stanowi także cenne źródło cynku, który – jak wiemy – pomaga walczyć z infekcjami dróg oddechowych.

Wspomniane związki siarki, oprócz charakterystycznego zapachu i silnego działania drażniącego (przekonał się o tym każdy, kto kiedykolwiek kroił cebulę na mniejsze kawałki!) decydują o najważniejszej właściwości tego warzywa. Mowa tutaj o ich aktywności przeciwwirusowej i bakteriobójczej, co przydaje się szczególnie osobom narażonym na częste infekcje górnych dróg oddechowych. Regularne spożywanie cebuli pomaga bowiem zapobiegać przeziębieniom, a w przypadku ich wystąpienia – także skutecznie uzupełniać zastosowane leczenie. Co więcej, działa lekko wykrztuśnie. Nie bez przyczyny syrop z cebuli uznawany jest przez wielu za jeden z najstarszych preparatów stosowanych przy infekcjach.

Jak się okazuje, syrop z cebuli z powodzeniem można przygotować również w domu. Chociaż wydaje się to nieco… abstrakcyjne, przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania takiego syropu (na 1 osobę) potrzeba około 3 cebul. Aby w trakcie wykonywania syropu, warzywo to nie wydzielało tylu substancji drażniących, przed jego pokrojeniem, należy zmoczyć w wodzie nóż. Dzięki temu unikniemy podrażnień, co ważne jest w przypadku osób szczególnie wrażliwych na ich działanie. Cebulę należy drobno pokroić i zasypać dość dużą ilością cukru. Zamiast niego można użyć miodu – nie dość, że składnik ten doda niewątpliwych walorów smakowych, to dodatkowo uzupełni działanie cebuli, a to z uwagi na korzystne działanie względem układu odpornościowego. Taką mieszankę odstawiamy na ok. 5 godzin. W tym czasie nasza cebula powinna puścić sok i… mamy gotowy syrop.

Dlaczego do cebuli należy dodać cukier lub miód? Smak to jeden z powodów. Innym jest fakt, że w środowisku z dużą ilością cukrów prostych nie namnażają się drobnoustroje.

Warto przeczytać:

Cynk – sposób na odporność

Cynk zazwyczaj kojarzy się w pierwszej kolejności ze zdrową skórą, pięknymi paznokciami i mocnymi włosami. Jednak w obliczu obecnych wydarzeń i doniesień o rozwijających się infekcjach spowodowanych koronawirusem, warto zwrócić uwagę na ten pierwiastek pod kątem jego innej, bardzo ważnej cechy, a mianowicie wpływie na wzmocnienie odporności. Cynk i jego rola w ...
Czytaj Dalej

Biofermenty w kosmetykach

Lepsze zbadanie tkanek ludzkich i osiągnięcia w dziedzinie biologii mikroorganizmów pozwoliły na opracowanie technik zwiększających biodostępność czynników dozowanych na skórę. Po latach badań okazało się, że jednym z kluczowych elementów skóry jest jej mikroflora. Oddziaływanie nieszkodliwych grzybów i bakterii z komórkami ludzkimi kazało się równie ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 29 lipca 2020

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.