Piękne włosy i mocne paznokcie. Jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety?

zdrowewlosycynek

Często zdarza się, że dużo inwestujemy w swój wygląd (markowe kosmetyki, fryzjer, manicure), nie osiągając spodziewanego efektu. Paznokcie nadal są łamliwe, włosy lśniące tylko po farbowaniu lub od razu po wyjściu od fryzjera, a fryzura na modelce ze zdjęcia wyglądała jakoś lepiej. Zależy nam na szybkim efekcie, ale zapominamy o najważniejszym – piękno pochodzi z wewnątrz. Żaden manicure nie zastąpi nam zdrowych i mocnych paznokci, większość fryzjerów nie wyczaruje bujnej fryzury na osłabionych i łamliwych włosach. Należy zacząć od podstaw, czyli od odżywiania.

Podstawowym budulcem włosów jest białko keratyna. W diecie nie powinno więc zabraknąć produktów wysokobiałkowych, takich jak białe mięso, wątroba czy jajka. Dobrym źródłem białka są również rośliny strączkowe – soja, fasola, ciecierzyca. Do swojego menu warto włączyć zarodki pszenne, płatki owsiane i otręby.

Bardzo ważne są również witaminy z grupy B (szczególnie B1, B5 i B6). Odpowiadają one za prawidłowy wzrost włosów. Pomagają też regulować procesy łojotokowe, co zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się. Po raz kolejny warto jeść wątróbkę i jajka, ponieważ znajduje się w nich dużo witaminy B5. Bogate w witaminy B są produkty zbożowe i drożdże.

Witaminy A, E i C odpowiadają nie tylko za nieskazitelną cerę, lecz także za piękne włosy. Antyoksydanty w nich zawarte chronią je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Najważniejsze źródła wit. A to podroby, słodkie ziemniaki, jarmuż, marchew, szpinak oraz dynia. Duże ilości wit. E znajdziemy w nasionach słonecznika, migdałach, orzechach laskowych, orzeszkach ziemnych, oleju słonecznikowym, pomidorach, szpinaku, suszonych morelach i botwinie. Bogate w witaminę C są cytrusy, natka pietruszki, dzika róża i porzeczki. W przypadku produktów roślinnych trzeba pamiętać, że witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach. Dlatego do sałatki z jarmużu warto dodać pestki dyni i skropić ją oliwą, szpinak połączyć z jajkiem, a przekąskę z suszonych moreli wzbogacić o orzechy. Witamina C natomiast szybko się ulatnia i nie jest odporna na wysokie temperatury. Owoce i warzywa warto jeść zatem jak najświeższe, cytrynę natomiast dodawać do przestudzonej herbaty tuż przed wypiciem (w gorące dni lepiej zastąpić ją domową lemoniadą).

Produkty do pielęgnacji włosów często wzbogacone są biotyną (witaminą H). Jedząc wątróbkę, orzechy włoskie, migdały i orzeszki ziemne, dostarczymy jej włosom razem z pożywieniem.

Aby włosy wyglądały pięknie i zdrowo, organizm potrzebuje też siarki, cynku, krzemu i żelaza. W tę pierwszą bogate są cebula, czosnek, por i brokuły. Siarka wzmaga działanie keratyny, witamin A, E, C oraz witamin z grupy B. Najlepszymi źródłami cynku są ostrygi. Znajdziemy go też w chudym mięsie i rybach. Wegetarianie powinni postawić na pieczywo pełnoziarniste i kasze. Picie alkoholu i nadmiar cukru w diecie znacznie utrudniają przyswajanie tego pierwiastka. Krzem ogranicza wypadanie włosów i przyspiesza ich wzrost. Występuje m.in. w produktach zbożowych. Najlepszym jego źródłem jest skrzyp polny (aż 60%). Niedobór żelaza powoduje wypadanie włosów i osłabienie ich wzrostu. Pierwiastek znajdziemy m.in. w wątróbce, otrębach, pestkach dyni. Dobrym jego źródłem jest natka pietruszki, ponieważ zawiera ona duże ilości witaminy C, co pomaga we wchłanianiu żelaza.

Aby paznokcie były mocne i zdrowe, potrzebują do prawidłowego wzrostu tych samych witamin i pierwiastków co włosy. Do diety warto włączyć jeszcze magnez (kakao, banany, gorzką czekoladę, kaszę gryczaną, orzechy włoskie) oraz wapń (nabiał, sezam). Pomagają one pozbyć się problemu kruchych i łamliwych paznokci.

Zmiana diety wymaga regularności, cierpliwości i silnej woli (kawa, alkohol, papierosy osłabiają wchłanianie niektórych z wymienionych witamin). Efekt nie będzie widoczny od razu. Czasem trzeba zaczekać nawet kilka miesięcy. Jednak warto, zwłaszcza że poza pięknymi włosami i paznokciami, można zyskać również promienną cerę i przede wszystkim – zdrowie.  

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl