Truskawki i poziomki

poziomki-cynek

Nie wszyscy wiemy, że truskawka powstała przez skrzyżowanie ze sobą dwóch gatunków poziomki. Do dziś hoduje się truskawki ze względu na wyjątkowo smaczne owoce, których pojawienie się w ogrodach i na bazarach zwiastuje nadejście lata. Dzikie kuzynki truskawki owocują w podobnym okresie, jednak w lasach można je spotkać nawet w sierpniu, kiedy już trudno o krajowe owoce.

Ciekawostką jest, że owocem właściwym u truskawki są drobne tzw. orzeszki -charakterystyczne niewielkie struktury wyglądające jak ziarenka osadzone na soczystym czerwieniejącym dnie kwiatowym, którego zadaniem jest m. in. odżywić nasiona. Całość przez botaników nazywana jest jagodą lub jagodą pozorną.

Owoce truskawki są składnikiem konfitur, deserów, lodów, kompotów, ale już same w sobie nieprzetworzone dostarczają walorów smakowych, estetycznych i zapachowych. Słodki smak truskawek nie oznacza, że głównym składnikiem odżywczym jest cukier (100 g truskawek zawiera około 5 g cukrów prostych). Owoce nie są także kaloryczne (około 30 kcal w 100 g), pod warunkiem, że nie podajemy ich z cukrem lub tłustą śmietaną. Oprócz znanych wszystkim walorów smakowych owoce posiadają wiele wartości odżywczych.

Ze względu na wysoką zawartość soków owocowych truskawki są moczopędne, pobudzają pracę nerek, a wysoka zawartość błonnika pokarmowego przyspiesza trawienie i reguluje perystaltykę jelit. Zawartość witaminy C w truskawkach jest praktycznie taka sama jak w owocach pomarańczy! Już od dziesięcioleci truskawki zalecano osobom cierpiącym na anemię i niedobory witamin, a dzikie poziomki (zarówno owoce jak i liście) stosowano w stanach przeziębienia i grypie. Owoce truskawek pomagają nawodnić organizm, ich spożywanie zaleca się osobom pracującym głosem, gdyż łagodzą tzw. chrypkę, ból gardła i odświeżają oddech. Wysoka zawartość wspomnianej witaminy C i naturalnych barwników będących przeciwutleniaczami opóźnia także procesy starzenia się komórek.

Do mankamentów tych owoców należy fakt, że mogą gromadzić pozostałości środków ochrony roślin jakie stosowane są przy hodowli. Ponadto owoce mogą wykazywać działanie alergiczne np. u małych dzieci, stąd zaleca się ostrożność przy pierwszym podaniu produktu, a mając świadomość zdrowego odżywiania wybierajmy owoce z upraw ekologicznych lub własnych ogrodów.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl