Trądzik to choroba spowodowana jednoczesnym występowaniem wielu czynników ryzyka. Wśród nich wymienia się obciążenie genetyczne, nadmierne wydzielanie łoju (związane ze zwiększoną aktywnością i dużą liczbą gruczołów łojowych w skórze właściwej), zakażenie bakteryjne i postępujący stan zapalny w obrębie komórek skóry twarzy i całego ciała. Wokół trądziku przez lata narosło jednak wiele mitów, które postaramy się obalić w niniejszym materiale – oczywiście – w oparciu o najnowsze zdobycze wiedzy medycznej.
Częste mycie zmniejsza wydzielanie łoju
Nie do końca jest to prawdą. Nadmierne mycie (np. 3 razy dziennie lub nawet częściej) powoduje wysuszenie skóry, co w efekcie zwiększa, a nie zmniejsza wydzielanie łoju.
Wyciskanie przyspiesza gojenia się zmian trądzikowych
Znów mit. W trakcie wyciskania dochodzi do wepchnięcia bakterii w głąb mieszka włosowego, czego konsekwencją jest wolniejsze gojenie się zmian, większe ryzyko nawrotów aktywnej postaci trądziku oraz – niestety – wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia blizn potrądzikowych.
Trądzik mija po urodzeniu dziecka
Rzeczywiście w trakcie ciąży można odnotować zmniejszenie nasilenia trądziku, jednak – według badań – równie często nasilają się one po urodzeniu dziecka.
Opalanie się zmniejsza trądzik
I tak, i nie. Wykazano, że w małych dawkach promieniowanie UV może pomóc w walce z objawami tej choroby (np. poprzez zasuszanie krost i zmniejszenie ilości bakterii na skórze). Jednak zbyt intensywne opalanie wywołuje skutek odwrotny i przyczynić się do zaostrzenia choroby.
Ostre przyprawy i czekolada powodują zaostrzenie trądziku
Badanie wykazały, że tylko u 10 proc. chorych z trądzik pożywienie wpływało na charakter oraz stopień nasilenia trądziku. U większości nie zauważano żadnej istotnej zależności pomiędzy dietą, a rozwojem lub zaostrzeniem choroby.
Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa
tel. +48 22 635 80 41
fax +48 22 653 73 10