Bakłażan- czyli… gruszka miłości

gruszka-milosci-cynek

Psianka podłużna czyli bakłażan, (nazywany także oberżyną) jest owocem rośliny spokrewnionej z pomidorami i ziemniakami. Hiszpanie uważali ten owoc za afrodyzjak, stąd powstało określenie- gruszka miłości. Roślina wywodzi się z Indii, a w naszej szerokości geograficznej długo hodowana była jako warzywo ozdobne. Według japońskich trendów kulinarnych bakłażany podobnie jak ziemniaki uważane były za surowce, których należy unikać chcąc zachować zdrową dietę, ich przeciwnicy uważali, że hoduje się je wyłącznie dla zaspokojenia głodu w masowych społecznościach. Na usta ciśnie się powiedzenie, iż co kraj to obyczaj…  Zastosowanie bakłażana w kuchni rozpowszechnili Włosi i Hiszpanie, więc z czasem i w Europie Środkowej zafascynowanej smakami południa zaczęto doceniać ten produkt.

Bakłażan stanowić może jeden ze składników nowoczesnej i zdrowej diety. Co prawda nie należy do warzyw lekko strawnych, ale w 90 % składa się z wody i w 100 g produktu znajduje się zaledwie około 20-25 kcal. Warzywo jest bogatym źródłem błonnika, a spośród wartości odżywczych nie sposób zbagatelizować zawartości witamin A, C i E, a także wapnia, magnezu i potasu.  Znaczny udział witaminy A w produkcie ma znaczenie dla utrzymania prawidłowego widzenia, utrzymania zdrowia skóry, włosów i paznokci oraz wzmocnienia układu odpornościowego organizmu. Charakterystyczna ciemno-fioletowa skórka bakłażana zawiera antocyjany czyli barwniki będące antyoksydantami. Związki te podobnie jak witamina A stanowią naturalne detoksykanty w organizmie.

Surowy bakłażan charakteryzuje się gorzkim smakiem, zatem przed przygotowaniem należy go posypać solą i po odczekaniu chwili opłukać. Najsmaczniejszy jest produkt poddany wcześniejszej obróbce cieplnej. Warzywo dobrze komponuje się jako dodatek do mięs, dań makaronowych oraz słonych przekąsek. Oryginalny dodatek do kanapek i sałatek stanowić może także pasta z bakłażana.

Warto spróbować produktu o niespotykanej barwie, który przez wieki służył jako dekoracja, a jak się okazuje do zaoferowania ma także ciekawe walory smakowe i wiele wartości odżywczych.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl