Czy warzywa o niecodziennych kolorach są bezpieczne?

czarnamarchew-cynek

Materiał ten powstał w oparciu o dane naukowe na przykładzie czarnej marchwi czy fioletowych warzyw

W przyrodzie znane są setki o ile nie tysiące odmian poszczególnych gatunków roślin w tym owoców i warzyw różniące się między sobą kształtem wielkością i kolorem. Tymczasem w naszej kuchni przywykliśmy stosować niewielki odsetek spośród jadalnych roślin, przy czym używamy najchętniej tych do których tradycyjnie przywykliśmy i jakie oglądaliśmy w kuchniach naszych mam i babć.  

Można pokusić się o stwierdzenie, że to co nieznane lub niespotykane na naszych stołach niejednokrotnie wywołuje niepewność co do bezpieczeństwa konsumpcji. Ponadto w ostatnich dziesięcioleciach w przemyśle spożywczym wykorzystuje się ogromne ilości sztucznych barwników, które nadając produktowi określoną barwę mają uczynić go atrakcyjniejszym i z pozoru apetycznym. Na przestrzeni czasu, świadomość konsumentów co do zawartości składników produktu znacząco się zmieniła dodatkowo utwierdzając pogląd, że to co najbardziej kolorowe i nietypowe zwykle jest też niezdrowe dla organizmu. Czy takie przekonanie jest zawsze racjonalne i słuszne?

O ile w przypadku wysoko przetworzonej żywności, jej atrakcyjna barwa często związana jest z zawartością syntetycznych dodatków i barwników, o tyle różnorodność występujących w przyrodzie odmian oraz gatunków owoców i warzyw o nietypowych barwach wynikać może z ich dotychczasowej nieznajomości i niedostępności na rynku innych odmian tej samej rośliny.

W kontekście mnogości gatunków i odmian rodzi się pytanie: czy marchew musi być pomarańczowa, a brokuł zielony? Otóż, nie! Do czerwonej kapusty i cebuli już przywykliśmy i barwa tych warzyw nie wywołuje zaskoczenia a tym bardziej żadnych obaw. Czerwone lub fioletowe wybarwienie wynika z wysokiej zawartości antocyjanów, czyli naturalnych barwników zaliczanych do przeciwutleniaczy. Barwniki te poprawiają odporność tkanek rośliny na ataki owadów, opóźniają procesy starzenia się komórek oraz nadają im właściwości antybakteryjne. Wykształcenie barwników w procesie ewolucji jest więc niczym innym jak sposobem przystosowania się do zasiedlanego środowiska, którego warunki chociażby w różnych strefach klimatycznych mogą się skrajnie różnić.

Wnikliwa obserwacja królestwa roślin pozwoliła zyskać człowiekowi wiedzę na temat korzystnego wpływu naturalnych przeciwutleniaczy na ludzki organizm, (nauczyliśmy się tego od natury), a dzięki coraz szerszej ofercie dostępnych na rynku produktów, pojawiające się nieznane dotąd odmiany warzyw takie jak czarna lub fioletowa marchew, fioletowy brokuł, czy bakłażan nie powinny budzić ani obaw, ani naszej niechęci, a wręcz przeciwnie- stanowić urozmaicenie codziennej diety.

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl