Oliwki – podstawa śniadania każdego Greka

Drzewa oliwne są uprawiane w krajach basenu morza śródziemnego od ponad 3 tysięcy lat. Nic dziwnego, że ich niskokaloryczne zawierające zdrowe tłuszcze, wiele witamin i minerałów owoce stały się jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej. Mimo, że znanych jest wiele odmian drzew rodzących oliwki, za kryterium podziału produktu najczęściej przyjmuje się barwę, związaną jedynie z czasem zbioru owoców. Zielone oliwki to owoce zebrane zanim dojrzeją, czerwone zbierane są w trakcie dojrzewania, zaś czarne są owocami w pełni dojrzałymi. 

Aby oliwki osiągnęły smak jaki jest nam znany, muszą zostać poddane procesowi kiszenia. Dla osiągnięcia łagodnego smaku trzymane są w pierwszej kolejności w zalewie zasadowej, a później w solance. Marynata w postaci solanki sprawia, że oliwki charakteryzują się lekką goryczką i ostrzejszym smakiem.

Oliwki stosowane są jako dodatek do wielu potraw, podkreślają smak sałatek, mięs oraz wielu dań wegetariańskich. Nie można sobie wyobrazić bez nich kuchni śródziemnomorskiej która i u nas zagościła na dobre. Są po prostu smaczne! Ale czy tak samo zdrowe?

Oliwki obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, są źródłem witamin A, grupy B, E, oraz minerałów- potasu, wapnia, magnezu, fosforu i żelaza, a ich zawartość praktycznie nie zależy od koloru owoców.

Zawierają spore ilości przeciwutleniaczy i błonnika,  a przy niewielkiej ilości kalorii spełniają się w roli zdrowych i pożywnych przekąsek, również postaci marynowanej papryką czy czosnkiem. Produkt w różnorakiej formie jest obecnie szeroko dostępny na naszym rynku, a cena słoika oliwek zbliżona jest do dużej paczki chipsów. Czy kogoś trzeba jeszcze przekonywać do wyboru odpowiedniej przekąski?

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl