Jak zadbać o paznokcie jesienią?

Sezon jesienno-zimowy nie jest najlepszym okresem dla naszych paznokci. A tymczasem nasze dłonie to przecież wizytówka nas samych. Ich nienaganny i zadbany wygląd odgrywa ważna rolę nie tylko na płaszczyźnie zawodowej (np. w biznesie czy szeroko pojętej „pracy z ludźmi|”), ale także w relacjach stricte towarzyskich. Mało kto również wie, ale paznokcie pełnią też ważną rolę fizjologiczną – chronią bowiem delikatne zakończenia nerwowe znajdujące się na koniuszkach palców. Powinniśmy więc regularnie dbać o ich stan. Co należy zrobić, aby paznokcie pozostały piękne na dłużej? Przede wszystkim należy zadbać o dietę, ale nie tylko. 

Zacznijmy od sposobu odżywiania. 

Nasz codzienny jadłospis powinien zawierać pełny zestaw najważniejszych makro- i mikroelementów. Istotne jest żelazo, które wzmacnia i utwardza płytkę paznokciową. Wiemy, że pierwiastek ten jest najlepiej przyswajalny z mięsa czerwonego. Dobrze byłoby, aby towarzyszyła mu również witamina C, która zapewnia optymalne wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Wykazano, że niedobór żelaza może prowadzić do powstania tzw. paznokci łyżeczkowanych (są to paznokcie łyżeczkowato zagłębione w środku). 

Zdrowe (i piękne) paznokcie „kochają” również witaminy z grupy B. Znajdziemy je m. in. w ciemnozielonych warzywach ziemniakach, bananach, mleku, serach czy drożdżach. To jednak nie wszystko. Wśród innych składników wpływających na stan paznokci wymienia się także krzem. Jego deficytom można przeciwdziałać, spożywając marchew, pietruszkę i buraki oraz pijąc duże ilości wody.

Cynk to podstawa 

Pierwiastkiem powszechnie kojarzonym ze stanem paznokci jest cynk. Minerał ten wzmacnia strukturę płytki paznokciowej, przez co przeciwdziała jej łamliwości. Wykazano, że dzięki diecie obfitującej w produkty z wysoką zawartością cynku paznokcie rosną twardsze i są zdecydowanie bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Warto także pamiętać, że niedostateczne spożycie tego pierwiastka objawia się również białymi plamkami powstającymi na płytce paznokciowej (objaw ten powszechnie uznawany jest za charakterystyczny przy deficytach cynku). 

Nie tylko dieta, ale też pielęgnacja 

Spośród rozwiązań, które nie są bezpośrednio związane z naszą dietą warto zastosować natłuszczanie paznokci np. oliwą. W tym przypadku wcale nie trzeba odwiedzać drogerii. Można bowiem zastosować zwykłą oliwę.  Moczenie paznokci (oraz skóry dłoni) w oliwie nie tylko zapewni efektywne nawilżenie, ale również przyczyni się do utwardzenia płytki paznokciowej i zapobiegnie jej rozdwojeniu. Można spróbować w… długie jesienne wieczory. 

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl