Zdrowie z głębi oceanu, czyli dlaczego warto jeść owoce morza?

Powiedzenie: „zdrów jak ryba” nabiera nowego znaczenia, kiedy weźmiemy pod uwagę zawartość składników odżywczych w rybach i owocach morza. 

Ryby morskie, krewetki, kalmary, ośmiornice i ostrygi są doskonałym źródłem wysoko wartościowego i łatwo przyswajalnego białka (nawet 20 g w 100 g produktu).  Niska zawartość tłuszczu, niewielka kaloryczność oraz walory odżywcze i smakowe powodują, że owoce morza stały się synonimem zdrowia, płodności i długowieczności.  Dieta złożona z owoców morza pozwoli nie tylko zredukować zbędne kilogramy, ale także wspomoże w walce ze złym cholesterolem, zakrzepami, wykazując wreszcie działanie przeciwnowotworowe. 

Owoce morza charakteryzują się wysoką zawartością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a więc A, D i E oraz niezbędnych organizmowi substancji mineralnych- przede wszystkim cynku. Cynk bowiem uczestniczy w syntezie białek (DNA), wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, a jego niedobór upośledza funkcjonowanie zmysłów takich jak wzrok i smak. Szczególnie bogate w ten pierwiastek są małże i ostrygi. 

Przeciwnicy owoców morza sugerują, że w związku z zanieczyszczeniem środowiska ich nadmierne spożywanie może zagrażać zdrowiu, dlatego warto zwracać uwagę na pochodzenie wybieranych przez nas produktów. Zdecydowana większość oferowanych w sprzedaży owoców morza pochodzi ze specjalnych hodowli dzięki czemu praktycznie nie występuje ryzyko zatrucia metalami ciężkimi, jakimi zanieczyszczone mogą być wody morskie.

Ze względu za wysoką zawartość substancji odżywczych i zdrowych tłuszczów nie należy bagatelizować ryb i owoców morza. Przyswajalność białka z produktów rybnych jest znacznie lepsza niż, mięsa wołowego czy wieprzowego. Mięso ryb i owoców morza jest znacznie zdrowsze, a włączenie go w dietę wspomaga kondycję organizmu zmniejszając ryzyko zawałów i udarów mózgu, a także obniża ciśnienie krwi. Pamiętajmy aby urozmaicać dietę rybami i skorupiakami morskimi. 

Napisz do nas


Al. Jana Pawła II 80 (II piętro), 00-175 Warszawa

tel. +48 22 635 80 41

fax +48 22 653 73 10

biuro@lekam.pl