Zimowa rozgrzewka, czyli dobroczynne działanie herbat

  • Post Category:Ciekawostki

O żadnej innej porze roku herbata nie smakuje tak bardzo jak zimą! Ciepła, aromatyczna w kubku, szklance czy filiżance potrafi raz, dwa rozgrzać zziębnięte ciało. A w połączeniu z miękkim kocykiem i dobrą książką to prawdziwa uczta dla ciała i zmysłów.

Czarna, biała, zielona i czerwona – to najbardziej popularne rodzaje herbat w Polsce. Ich kolor i smak, różnią się w zależności od tego w jaki sposób powstały (kiedy liście herbaty zostały zebrane, w jakiej temperaturze je wysuszono czy przeszły całkowicie proces fermentacji czy tylko częściowo). Kiedy temperatura spada bardzo często sięgamy po herbaty, które dodatkowo producenci wzbogacają owocami, płatkami kwiatów, przyprawami czy nawet rumem. Jednak walory smakowe to nie jedyny atut tego napoju…

Miód na odporność. Jak wykorzystać miód w budowaniu odporności?

Od starożytnych czasów miód jest wykorzystywany jako środek podnoszący odporność oraz jako lek w wielu dolegliwościach. Miód ma działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Jest środkiem naturalnym, wspomagającym system odpornościowy - ...
Czytaj Dalej

Herbaty zawierają prawdziwe bogactwo katechin, czyli flawonoidów, które potrafią zniwelować działanie wolnych rodników. Dlatego też mogą być pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu, a co za tym idzie także w ochronie organizmu przed miażdżycą czy zawałem serca. Walka z wolnymi rodnikami to także element wykorzystywany przy produkcji kosmetyków spowalniających procesy starzenia.

Kofeina, zawarta jest nie tylko w ziarnach kawy, ale też w herbacie. Dlatego podobnie jak i ona, dodaje energii, poprawia koncentrację czy poprawia nastrój. Pamiętajmy więc, aby nie pić jej tuż przed snem, wówczas zdecydowanie lepiej sprawdzi się ziołowy napar, np. z liści melisy.

zagoisie

Rola cynku w procesie gojenia ran

Rola cynku w gojeniu ran była badana głównie w doświadczalnych badaniach na zwierzętach. W skórze najwyższe stężenie cynku znajduje się w naskórku, zwłaszcza w keratynocytach położonych najbliżej błony podstawnej. Proces gojenia się ...
Czytaj Dalej

Dzięki obecności taniny, herbata ma właściwości odtruwające organizm. Mocny napar jest w stanie pomóc w usunięciu z organizmu m.in. metali ciężkich. Ale niestety nie tylko, upośledza także wchłanianie żelaza. Dlatego nie należy popijać nią posiłków czy preparatów, które je suplementują. Na uwadze także powinny się mieć osoby z chorobą wrzodową. Tanina powoduje nasilenie wydzielania soków żołądkowych, co w ich przypadku jest sytuacją niepożądaną.

Wzbogacona imbirem, miodem i sokiem malinowym herbata pomoże w walce z przeziębieniem. Ale taka smakowita kombinacja nie jest zarezerwowana jedynie do tego celu, można nią także uczcić zbliżający się Dzień Herbaty (15 grudnia). Zatem filiżanki w dłoń i do dzieła!

Warto przeczytać:

Siemię lniane to bogactwo cynku – właściwości i zastosowanie

Siemię lniane jest jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Len zwyczajny to roślina uprawiana od początków cywilizacji w Azji Zachodniej oraz w rejonach Morza Śródziemnego. Składniki odżywcze lnu są ukryte w nasionach ...
Czytaj Dalej
czarnyricecynek

Ryż zakazany, ryż czarny – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Kultura dalekiego wschodu do dziś pozostaje dla nas Europejczyków nieodkryta, a jej obyczaje chyba nigdy nie przestaną fascynować i inspirować. Niezwykle ciekawą kulinarną inspiracją jest znany w kuchni azjatyckiej od ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 9 września 2020

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.