Insulinooporność – czy jest to już problem naszych czasów?

Insulinooporność to termin, który jeszcze 20 lat temu znany był przede wszystkim wąskiemu gronu lekarzy, którzy zajmowali się diagnostyką, leczeniem i oceną ryzyka powikłań cukrzycy typu 1 i 2. Dziś pojęcie to na stałe wkradło się nie tylko do fachowej literatury medycznej, ale także do wszelkiej maści tekstów promujących zdrowy tryb życia. Dlaczego? 

Badania ostatnich lat 

Istotną rolę odegrały tutaj przede wszystkim liczne badania, który wykazały wyraźny związek pomiędzy spadkiem wrażliwości komórek na insulinę, a ryzykiem rozwoju cukrzycy w przyszłości. 

Czym jest tak naprawdę jest insulinooporność? 

Zjawisko to definiowane jest jako stan obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny, pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia we krwi. Nieprawidłowość ta może mieć różne przyczyny. Wśród nich wymienia się podłoże genetyczne i zaburzenia hormonalne. Te drugie mogą mieć związek nie tylko z samą insuliną, ale także z innymi hormonami np. kortyzolem (jednym z tzw. hormonów stresu), glukagonem (działającym antagonistycznie do insuliny), hormonem wzrostu, hormonami tarczycy czy androgenami. 

Otyłość największym problemem 

Wymienione przyczyny nie są jednak najważniejsze. O tym, że zjawisko insulinooporności stało się bardzo powszechne zdecydowała przede wszystkim epidemia nadwagi i otyłości, która dotknęła współczesne czasy. Jak wykazano, tkanka tłuszczowa nie jest obojętna pod względem metabolicznym. Wytwarza nie tylko szereg substancji działających antagonistycznie do insuliny, ale także jest źródłem tzw. wolnych kwasów tłuszczowych (WKT). Przy ich dużej ilości organizm zaczyna wykorzystywać je jako źródło energii zamiast glukozy. W efekcie cukier ten nie jest spalany w komórkach, co powoduje, że jego poziom we krwi rośnie. Konsekwencją tego procesu jest zwiększenie poziomu insuliny. I tak błędne koło się zamyka. 

Nie tylko cukrzyca 

O tym, że zjawisko to może doprowadzić do cukrzycy już wiemy. Ta przewlekła i groźna w skutkach choroba nie jednak jedyną, negatywną konsekwencją insulinooporności. Są również inne jak np. miażdżyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nadciśnienie tętnicze, a nawet bezdech senny. 

Ostatnia modyfikacja 26 czerwca 2020