Kosmetyki z morza – naturalne morskie składniki kosmetyków

  • Post Author:
  • Post Category:Kosmetyka

Branża kosmetologiczna od lat poszukuje nowych składników do swoich produktów. Surowce pochodzenia morskiego i roślinnego, to obecnie bardzo często wykorzystywane składniki w kosmetyce. Rozwój techniki umożliwił pozyskiwanie cennych minerałów i innych substratów z niezwykle egzotycznych materiałów. Woda morska, bogata w sole i materię organiczną, stanowi jedną z najbardziej złożonych chemicznie mieszanin stosowanych w kosmetologii. Prócz tego używa się również innych materiałów pochodzenia morskiego: algi, kawior i izolaty z pereł.

Woda morska to źródło większości pierwiastków

Prócz podstawowych jonów sodu i potasu, w wodzie morskiej możemy znaleźć również żelazo, selen, magnez i wapń. Dokładny skład chemiczny wody morskiej zależy od miejsca jej pozyskiwania i stopnia przetworzenia. Wody bardziej zasolone będą również bogatsze w minerały – dlatego tez woda z Morza Martwego odniosła niesamowity sukces w branży kosmetologicznej.

Cynk na trądzik

Wszyscy jesteśmy świadomi silnego wpływu naszego stanu zdrowia na wygląd. Nie tylko przeziębienie i silne przemęczenia mogą negatywnie wpływać na kondycję skóry, ale także niedobory podstawowych witamin i minerałów znacznie przekładają się na stan wizualny. Cynk stanowi prawdopodobnie jeden ...
Czytaj Dalej

Obróbka wody morskiej pozwala na otrzymanie dwóch rodzajów roztworów: izotonicznego – stosowanego do płukania błon śluzowych nosa i gardła w celu nawilżenia; hipertonicznego – używanego również do płukania błon śluzowych dróg oddechowych, jednak w celu usunięcia zalegającej wydzieliny. Woda morska jest polecana w szczególności dla alergików w okresie wiosennym – wykazuje działanie przeciwzapalne.

Algi również są niezwykle bogate w składniki mineralne

Oprócz prostych i bardziej złożonych soli zawierają też ogromną różnorodność związków organicznych. Algi charakteryzują się dużą zawartością tłuszczów nienasyconych i związków w nich rozpuszczalnych. Niektóre gatunki produkują barwniki karotenowe i ksantofilowe, które stanowią jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Również zielony barwnik alg – chlorofil i jego pochodne – silnie zmiata wolne rodniki i pozwala na zmniejszanie poziomu stresu oksydacyjnego komórek, a także – dzięki wprowadzeniu go do kosmetologii – naszej skóry (zwłaszcza narażonej na nadmierne promieniowanie słoneczne). Bardziej specyficzne właściwości ekstraktów z alg zależą od zastosowanego gatunku, ale zdecydowana większość jest bogata również w witaminy: A, E, C i witaminy z grupy B. Algi, jako organizmy żywe, mają możliwość wychwytu i gromadzenia w komórkach jonów, które w wodzie morskiej występują w niskim stężeniu. Dlatego też ekstrakty z alg są bogate w związki jodu i wanadu. Polimery organiczne budujące zewnętrzne warstwy komórek alg (głownie polimery cukrowe) mają silne właściwości higroskopijne – wiążą znaczne ilości wody. Zastosowanie ich w kremach ułatwia utrzymanie nawilżonej i jędrnej skóry.

Co zrobić, aby alergia nie doskwierała aż tak bardzo?

Alergie nie odpuszczają! Nie jest to, jakby sądziła większość, domena wiosny. Uczulenia trwają przez cały rok. Doskwierać potrafią nie tylko pyłki roślin, ale także sierść pupili, kurz, nie wspominając o alergiach pokarmowych. Czy w walce z cieknącym nosem, załzawionymi oczami i wysypkami ...
Czytaj Dalej

Wykorzystanie kawioru w kosmetyce

Kawior stanowi jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych. Powszechnie stosowane są dwa rodzaje kawioru: czarny – pozyskiwany z ryb jesiotrowatych; czerwony – z ryb łososiowatych. Dodatkowo, coraz bardziej popularny staje się pozyskiwany z pstrągów kawior złocisty. Kawior – podobnie jak algi – stanowi materiał biologiczny, co wiąże się ze znaczna różnorodnością substancji w nim obecnych. Prócz znacznych ilości fosforu i sodu, kawior zawiera też witaminy, tłuszcze nienasycone i wolne aminokwasy. Fosfolipidy, obecne w kawiorze, zwiększają jędrność skóry i przyspieszają jej regenerację (poprzez zapobieganiu wysychaniu górnych warstw skóry), a nienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwzapalnie. Wysokie przetworzenie kawioru w warunkach laboratoryjnych umożliwia z niego ekstrakcję puli związków o specyficznym działaniu prozdrowotnym. Kwasy nukleinowe pozyskiwane z ikry (również z rybiej spermy) mają silne właściwości higroskopijne – zapobiegają wysychaniu skóry. Pozyskuje się również frakcje kwasów tłuszczonych, alkoholi polihydroksylowych i antyoksydantów.

Wyciągi z pereł dla uszkodzonej skóry

W kosmetologii stosowane są głównie przetworzone perły czarne i białe, oraz masa perłowa pozyskiwana z wewnętrznych warstw muszli. Posiadają one silne właściwości antybakteryjne – poleca się je więc skórze uszkodzonej i ze skłonnościami do występowania zmian trądzikowych. Perły również wspomagają regenerację nawet głębokich warstw skóry – skutecznie przyspieszają gojenie ran i zanikanie rozstępów. Do najbardziej ekskluzywnych preparatów należą te, zawierające autentyczne perły w formie sproszkowanej. 

Warto przeczytać:

kondycja_skory_cynek

Wpływ cynku na układ immunologiczny

Cynk to jeden z ważnych dla naszego zdrowia mikroelementów. Ma on duży wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, dlatego od wielu lat, szczególnie w okresie infekcyjnym, jest on zalecany przez lekarzy. Oprócz działania wzmacniającego odporność organizmu cynk wpływa także na zdrowie ...
Czytaj Dalej

Jak zadbać o wzrok czyli dieta korzystna dla oczu

Aby uniknąć takich dolegliwości związanych z oczami, takich jak podrażnienie, zaczerwienienie czy suchość, nie wystarczy tylko zewnętrzna pielęgnacja. Niezbędna jest także odpowiednia dieta. Dlatego dostarczaj organizmowi odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych, które wzmocnią wzrok. Dobrze zbilansowana dieta może pomóc w zachowaniu dobrego wzroku na ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 29 lipca 2020