Wpływ miodu na odporność i układ krążenia

Z chemicznego punktu widzenia miód stanowi mieszaninę węglowodanów prostych – głównie glukozy i fruktozy, ponieważ powstaje z nektaru kwiatowego i innych wydzielin drzew przy udziale enzymów trawiących sacharozę. Ciekawym składnikiem są również pyłki roślinne pozwalające na dokładna analizę miodu, określenie z jakich roślin został zebrany nektar, a nawet umożliwiające diagnostykę regionu pochodzenia miodu. Umożliwia to odróżnienie miodu naturalnego od sztucznego czy modyfikowanego poprzez rozcieńczanie w syropie glukozowo-fruktozowym.

Zobacz też: Bezpieczeństwo leków na alergię

Istotną grupą związków chemicznych decydujących o charakterystycznym dla danego typu miodu smaku są kwasy organiczne – jabłkowy, cytrynowy i glukonowy – oraz olejki eteryczne i inne substancje lotne, które dodatkowo nadają temu produktowi aromat. Prócz licznych witamin i soli mineralnych, to właśnie olejki eteryczne nadają miodom ich specyficzne wartości prozdrowotne. Liczne polifenole – stanowiące dominujący rodzaj substancji lotnych obecnych w miodzie bezpośrednio z nektaru – są przykładem bardzo skutecznych antyoksydantów, które nie tylko zwiększają trwałość witamin występujących w tym produkcie spożywczym, ale też mają wyraźnie pozytywny wpływ na układ krążenia.

Miód jest bogaty w witaminy C, E i A, posiada działanie przeciwzapalne i antybiotyczne. Stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z wirusami. Wykorzystując jego właściwości można podwyższyć odporność immunologiczną organizmu, zwiększyć odporność organizmu na zatrucia pochodzenia zewnętrznego i wewnętrznego, a także podnieść odporność organizmu na wiele czynników środowiska zewnętrznego. 

Zobacz też: Węgiel aktywny – działanie i zastosowanie węgla leczniczego

Jedną z jego najważniejszych właściwości jest wzmacnianie układu odpornościowego, przez co często stosujemy go podczas infekcji. Przez swoje właściwości wykrztuśne miód jest ważnym składnikiem preparatów przeznaczonych do leczenia górnych dróg oddechowych. Warto go przyjmować przy wszelkiego rodzaju chorobach, począwszy od przeziębienia, stanów zapalnych gardła, anginy czy też zapaleniu płuc. Należy jednak pamiętać, że dobroczynne działanie miodu zauważalne jest raczej przy dłuższym i regularnym stosowaniu. 

Miażdżyca jest najczęściej występującą chorobą naczyń

Miażdżyca jest wywoływana przez odkładające się w okolicy ścian naczyń blaszki miażdżycowe, które powstają przez chemiczna modyfikację cholesterolu obecnego we krwi. Jedną z metod obniżających ryzyko wystąpienia i dalszego rozwoju miażdżycy jest obniżenie poziomu „złego cholesterolu” lub niedoprowadzenie do jego nieprawidłowej modyfikacji – utlenienia. Obie metody polegają na modyfikacji codziennej diety. Druga z nich polega na wprowadzeniu do codziennego jadłospisu produktów zawierających przeciwutleniacze w formie witamin, barwników karotenowych i polifenoli, które są obecne między innymi w miodzie.

Miód pochodzący z danych roślin zazwyczaj cechuje się podobnymi wartościami prozdrowotnymi co sama roślina. Stosując mieszaniny miodów możemy uzyskać produkt, łączący w sobie lecznicze właściwości różnych ziół, kwiatów i drzew. Do miodów o największej zawartości związków o właściwości antyoksydantów należy miód powstający z nektaru kwiatów nawłoci, w którego składzie można znaleźć rutynę i kwarcetynę – polifenole dodatkowo wykazujące cechy substancji przeciwzapalnych. Miód ma pozytywny wpływ również na jelita i mikroflorę – wysoka zawartość substancji ograniczających rozwój bakterii patogennych i probiotyków wspomagających funkcjonowanie szczepów komensalnych znacznie zmniejsza intensywność stanów zapalnych w obrębie błony śluzowej jelita i reakcji alergicznych oraz zwiększa stabilność bariery jelitowej, która ogranicza kontakt antygenów pokarmowych z układem odpornościowym.

Bibliografia
Samarghandian S, Farkhondeh T, Samini F. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017;9(2):121-127.
Mandal MD, Mandal S. Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(2):154-160.

Warto przeczytać:

Co należy wiedzieć o filtrach przeciwsłonecznych?

Chyba większość z nas lubi wygrzewać się na słońcu, a szczególnie kiedy towarzyszy temu szum morskich fal czy trel ptaków. Bez wątpienia wiąże się z tym wiele pozytywnych emocji. Nie zapominajmy jednak, że poddawanie się promieniom słonecznym może nieść ...
Czytaj Dalej
jedzenie

Proces wchłaniania cynku

Ciało dorosłego człowieka zawiera 2,6-3,0 g cynku. Największa jego frakcja jest zlokalizowana w kościach i mięśniach szkieletowych (około 86%), następnie w skórze (4,2%) i wątrobie (3,4%). Cynk – pomimo swojej ...
Czytaj Dalej

Kosmetyki z morza – naturalne morskie składniki kosmetyków

Branża kosmetologiczna od lat poszukuje nowych składników do swoich produktów. Surowce pochodzenia morskiego i roślinnego, to obecnie bardzo często wykorzystywane składniki w kosmetyce. Rozwój techniki umożliwił pozyskiwanie cennych minerałów i innych substratów z niezwykle egzotycznych materiałów. Woda morska, bogata w sole i ...
Czytaj Dalej

Ostatnia modyfikacja 10 października 2020

Serwis cynek.pl ma charakter edukacyjny. Mimo, że redakcja dokłada wszelkich starań co do jakości merytorycznej przedstawianych treści, wszelkie informacje nie stanowią porady medycznej i nie zastąpią wizyty u lekarza. Z tego powodu redakcja i wydawca serwisu nie mogą ponieść odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie, gdyż nie prowadzi konsultacji medycznej w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.