Aktualne trendy

Jakie są aktualne trendy dotyczące zdrowia?

Medycyna nieustannie idzie do przodu i odkrywa kolejne zaburzenia oraz choroby. Wraz z rozwojem badań zmieniają się także nawyki społeczeństwa dotyczące diety czy dbałości o zdrowie.

Bez glutenu

Dietetycznym przebojem są diety bezglutenowe, które są stosowane nie tylko przez osoby chore na celiakię. W sklepach pojawiły się produkty niezawierające pszenicy. Warto jednak wspomnieć, że badania nie potwierdzają dobroczynnego wpływu diety bezglutenowej na zdrowie. Niektóre osoby unikają jednak pszenicy, ponieważ czują się lżej i szybciej gubią kilogramy.

Wege

Jeszcze do niedawna osoby nie spożywające mięsa miały problem ze zjedzeniem posiłku poza domem. Obecnie prawie każda restauracja ma w swoim menu opcje dla wegan lub wegetarian. Moda na niejedzenie mięsa rozwija się w szybkim tempie. Większość osób robi to ze względów ideologicznych, a część podaje również korzyści zdrowotne. Dieta ma właściwości odkwaszające oraz jest bogata w składniki odżywcze. Bycie wege jest polecane dla osób, które mogą obejść się bez mięsa.

Siłownia na świeżym powietrzu

To dość nowe rozwiązanie w polskich miastach, które cieszy się dużym zadowoleniem. Siłownie takie spotkamy często w parkach lub placach zabaw. Zaletą jest możliwość ćwiczenia i korzystania ze świeżego powietrza praktycznie o każdej porze dnia. Może z nich skorzystać każdy bez względu na wiek.

Insulinooporność

Jakiś czas temu praktycznie nikt nie słyszał o tym zaburzeniu. Insulinooporność nie została zakwalifikowana jako samodzielna jednostka chorobowa, a określana jest mianem zaburzenia metabolicznego. Zaburzenie polega na obniżonej wrażliwości organizmu i komórek na insulinę. Często towarzyszy jej nadwaga, podwyższony cholesterol, wysoki poziom cukru na czczo. Nieleczone zaburzenie może doprowadzić do cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy.
W dziale przedstawimy artykuły dotyczące aktualnych problemów zdrowotnych na świecie.

Biofermenty w kosmetykach

Lepsze zbadanie tkanek ludzkich i osiągnięcia w dziedzinie biologii mikroorganizmów pozwoliły na opracowanie technik zwiększających biodostępność czynników dozowanych na skórę. Po latach badań okazało się, że jednym z kluczowych elementów…

Czytaj dalej Biofermenty w kosmetykach
0 Komentarzy

Owsianka z rana

Już od wielu lat dietetycy i naukowcy spierają się na temat roli śniadania w żywieniu człowieka. Wielu z nas bagatelizuje ten posiłek sądząc, że nie należy obciążać układu pokarmowego już…

Czytaj dalej Owsianka z rana
0 Komentarzy

Bratki na Dzień Matki

Fiołek trójbarwny potocznie nazywany bratkiem polnym jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią, która kwitnie od czerwca do września. Jego kwiaty są bardzo piękne, zwykle górne płatki mają kolor fioletowy, a boczne…

Czytaj dalej Bratki na Dzień Matki
0 Komentarzy

Jak smakuje miłość?

Utożsamianie sztuki miłosnej z kulinariami nie jest wymysłem współczesnego marketingu, szczególnie wyraźnie akcentowanego w czasie nadchodzącego święta zakochanych. Już od starożytności niektóre produkty rozbudzały ludzką wyobraźnię, a ich spożycie po…

Czytaj dalej Jak smakuje miłość?
0 Komentarzy