Kto odkrył bakterie?

Kto odkrył bakterie? Odpowiedź na to pytanie stanowi swego rodzaju ciekawe zaskoczenie. Odkrycia bakterii nie dokonał lekarz, aptekarz, biolog, ani nawet nikt bliżej związany z medycyną. Za odkrywcę bakterii uznaje…

Czytaj dalejKto odkrył bakterie?
Możliwość komentowania Kto odkrył bakterie? została wyłączona

Owoc Jackfruit (dżakfrut) – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne

Jackfruit/dżakfrut, (chlebowiec, drzewo bochenkowate) zaczyna być coraz bardziej popularny w Polsce. Nic dziwnego, bo jest nie tylko smaczny, ale także bardzo wartościowy. Jackfruit ma charakterystyczny słodki smak i może służyć…

Czytaj dalejOwoc Jackfruit (dżakfrut) – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Możliwość komentowania Owoc Jackfruit (dżakfrut) – wartość odżywcza i właściwości zdrowotne została wyłączona

Diglicynian cynku zapewnia lepszą wchłanialność cynku

Cynk będący minerałem niezbędnym do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz regulacji procesów metabolicznych organizmu należy do minerałów stosunkowo trudno absorbowanych. Przyswajalność cynku z pożywienia oscyluje pomiędzy 20% a 40%, przy czym…

Czytaj dalejDiglicynian cynku zapewnia lepszą wchłanialność cynku
Możliwość komentowania Diglicynian cynku zapewnia lepszą wchłanialność cynku została wyłączona

Melatonina – hormon regulujący rytm biologiczny snu i czuwania

Melatonina, często nazywana hormonem snu, jest centralnym elementem cyklu sen-czuwanie. Jej produkcja wzrasta wraz z zapadnięciem zmroku, co sprzyja zdrowemu snu i pomaga regulować nasz rytm okołodobowy. Organizm naturalnie wytwarza…

Czytaj dalejMelatonina – hormon regulujący rytm biologiczny snu i czuwania
Możliwość komentowania Melatonina – hormon regulujący rytm biologiczny snu i czuwania została wyłączona

Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Podsumowanie Badania sugerują, że olej z czarnuszki (Nigella sativa, czarny kumin) ma wiele właściwości leczniczych i odżywczych, dlatego jest zalecany w odchudzaniu, jako składnik naturalnych kosmetyków poprawiających stan skóry, a…

Czytaj dalejOlej z czarnuszki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Możliwość komentowania Olej z czarnuszki – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze została wyłączona

Kawa jest zdrowa, jeśli jest filtrowana i tylko w małych ilościach

Kiedy w 1981 roku w „New England Journal of Medicine” ukazał się artykuł, w którym przedstawiono badanie łączące kawę z rakiem trzustki, jego autor, Brian MacMahon, nie mógł odpędzić się…

Czytaj dalejKawa jest zdrowa, jeśli jest filtrowana i tylko w małych ilościach
Możliwość komentowania Kawa jest zdrowa, jeśli jest filtrowana i tylko w małych ilościach została wyłączona

Czym zastąpić skrobię kukurydzianą: 11 zagęstników do gotowania

Podsumowanie Skrobia kukurydziana jest wysokokaloryczna ze względu na zawartość węglowodanów. Zawiera też mało niezbędnych składników odżywczych, przez co może źle wpływać na układ krążenia i metabolizm cukru. Skrobia kukurydziana jest…

Czytaj dalejCzym zastąpić skrobię kukurydzianą: 11 zagęstników do gotowania
Możliwość komentowania Czym zastąpić skrobię kukurydzianą: 11 zagęstników do gotowania została wyłączona