Kto odkrył bakterie?
Kto odkrył bakterie? Odpowiedź na to pytanie stanowi swego rodzaju ciekawe zaskoczenie. Odkrycia bakterii nie dokonał lekarz, aptekarz, biolog, ani nawet nikt bliżej związany z medycyną. Za odkrywcę bakterii uznaje…
Kto odkrył bakterie? Odpowiedź na to pytanie stanowi swego rodzaju ciekawe zaskoczenie. Odkrycia bakterii nie dokonał lekarz, aptekarz, biolog, ani nawet nikt bliżej związany z medycyną. Za odkrywcę bakterii uznaje…
Jackfruit/dżakfrut, (chlebowiec, drzewo bochenkowate) zaczyna być coraz bardziej popularny w Polsce. Nic dziwnego, bo jest nie tylko smaczny, ale także bardzo wartościowy. Jackfruit ma charakterystyczny słodki smak i może służyć…
Cynk będący minerałem niezbędnym do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz regulacji procesów metabolicznych organizmu należy do minerałów stosunkowo trudno absorbowanych. Przyswajalność cynku z pożywienia oscyluje pomiędzy 20% a 40%, przy czym…
Melatonina, często nazywana hormonem snu, jest centralnym elementem cyklu sen-czuwanie. Jej produkcja wzrasta wraz z zapadnięciem zmroku, co sprzyja zdrowemu snu i pomaga regulować nasz rytm okołodobowy. Organizm naturalnie wytwarza…
Regeneracja to kluczowy proces, który pozwala organizmowi wrócić do pełnej sprawności, odbudować siły i przygotować się na kolejne wyzwania. Warto pamiętać, że skuteczna regeneracja to nie tylko chwila wytchnienia, ale…
Olej szafranowy to naturalne źródło witaminy D. Olej z krokosza (szafranowy) jest doskonałym nośnikiem witaminy D, który wyróżnia się wieloma właściwościami. Pozyskiwany jest z nasion rośliny botanicznej znanej jako Carthamus…
Podsumowanie Badania sugerują, że olej z czarnuszki (Nigella sativa, czarny kumin) ma wiele właściwości leczniczych i odżywczych, dlatego jest zalecany w odchudzaniu, jako składnik naturalnych kosmetyków poprawiających stan skóry, a…
Skrobia kukurydziana ma zastosowanie w gotowaniu i pieczeniu, jako zagęstnik potraw oraz stabilizator żywność. Zawiera głównie skrobię, która jest bardzo kaloryczna i ma niewielką wartość odżywczą. Skrobia kukurydziana, inaczej mazeina, jest otrzymywana…
Kiedy w 1981 roku w „New England Journal of Medicine” ukazał się artykuł, w którym przedstawiono badanie łączące kawę z rakiem trzustki, jego autor, Brian MacMahon, nie mógł odpędzić się…
Podsumowanie Skrobia kukurydziana jest wysokokaloryczna ze względu na zawartość węglowodanów. Zawiera też mało niezbędnych składników odżywczych, przez co może źle wpływać na układ krążenia i metabolizm cukru. Skrobia kukurydziana jest…