Ciekawostki i porady
dieta i odżywianie

BLOG

Uczulenie na orzechy

Alergie pokarmowe są coraz częściej diagnozowanymi zaburzeniami układu immunologicznego. Nadaktywna odpowiedź na antygeny dostarczane wraz z pożywieniem wiąże się nie tylko z koniecznością utrzymywania ściśle kontrolowanej i w niektórych przypadkach…

Czytaj dalej Uczulenie na orzechy
0 Komentarzy

Proces wchłaniania cynku

Ciało dorosłego człowieka zawiera 2,6-3,0 g cynku. Największa jego frakcja jest zlokalizowana w kościach i mięśniach szkieletowych (około 86%), następnie w skórze (4,2%) i wątrobie (3,4%). Cynk – pomimo swojej…

Czytaj dalej Proces wchłaniania cynku
0 Komentarzy

Niedobór cynku u dzieci

Rosnący i dojrzewający organizm charakteryzuje się zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze, do których prócz białka, tłuszczy i cukrów należą też witaminy i liczne minerały. Dzieci są w szczególności narażone na…

Czytaj dalej Niedobór cynku u dzieci
0 Komentarzy

Suplementacja cynkiem w trakcie ciąży

Zarówno organizm osłabiony jak i rozwijający się naznaczony jest zwiększonym zapotrzebowaniem na substancje odżywcze, witaminy i związki mineralne. Okres ciąży wiąże się ze znacznym obciążeniem dla organizmu matki wynikającym z…

Czytaj dalej Suplementacja cynkiem w trakcie ciąży
0 Komentarzy