Dieta

Odpowiednie zbilansowanie diety to podstawa prawidłowego odżywiania, które skutkuje zachowaniem zdrowia i dobrego samopoczucia. Unikniemy w ten sposób wielu groźnych chorób i będziemy pełni sił, aby osiągać dobre wyniki w nauce, pracy czy sporcie. Istnieje opracowana grupa wskazówek, które jasno określaną czym jest prawidłowe odżywianie.

Czym jest zbilansowana dieta?

Dieta to słowo, które kojarzy się wielu osobom z głodówką, odchudzaniem i wieloma wyrzeczeniami. Okazuje się jednak, że to błędne myślenie, ponieważ zbilansowaną dietę powinien prowadzić każdy z nas. Przestrzegając zbilansowanej diety, można uniknąć wielu groźnych chorób: miażdżyca, choroby serca, cukrzyca, osteoporoza. Specjaliści określili, że bardzo ważne jest spożywanie posiłków w regularnych godzinach. Trzeba spożyć przynajmniej 3 posiłki w ciągu dnia. Bardzo ważne jest śniadanie, które dostarcza energii na cały dzień. Dobrym rozwiązaniem jest również spożywanie niewielkich przekąsek pomiędzy śniadaniem a obiadem i obiadem a kolacją. Zdrowe będzie spożycie warzyw, owoców, bakalii, jogurtów. Najzdrowsze jest więc spożywanie 5 mniejszych posiłków i unikanie podjadania pomiędzy nimi. Ostatni posiłek najlepiej spożyć nie później niż 2 godziny przed snem.

Jakie produkty są zdrowe?

Posiłki mają dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do wzrostu i funkcjonowania. Dietetycy skonstruowali piramidę żywienia, która w sposób wizualny ukazuje zdrowe produkty. Najzdrowsze okazały się: produkty pełnoziarniste, oleje roślinne, warzywa i owoce, jaja, drób, ryby, produkty mleczne, orzechy, warzywa strączkowe. Na górze piramidy znajdziemy najmniej zdrowe produkty: alkohol, biały chleb, ziemniaki, biały ryż i słodycze. Każdy posiłek powinien być zbilansowany, tzn. zawierać białko, węglowodany i tłuszcze. Najlepiej wybierać węglowodany złożone, które dostarczają dużo energii. Do każdego posiłku powinniśmy dołączyć warzywa i owoce, które są źródłem witamin i składników mineralnych. W dziale opiszemy praktyczne wskazówki dotyczące odżywiania.

Dieta dla skóry

Popularne powiedzenie mówi „Jesteś tym, co jesz”. Trudno się z nim nie zgodzić. Dieta ma wpływ nie tylko na poziom cholesterolu we krwi, naszą kondycję czy pracę narządów wewnętrznych. Często…

Czytaj dalej Dieta dla skóry
0 Komentarzy

Znaczenie diety w chorobach reumatycznych

Każdemu z nas zdarzyło się chyba usłyszeć, że kogoś „połamał reumatyzm”. Warto wiedzieć o tym, że reumatyzm to nie choroba, lecz ogólne określenie dotyczące schorzeń reumatycznych, których jest około dwustu.…

Czytaj dalej Znaczenie diety w chorobach reumatycznych
0 Komentarzy

Do czego potrzebne nam tłuszcze?

Kiedy myślimy o tłuszczach (lipidach), pierwsze nasze skojarzenia na ogół nie są pozytywne: otyłość, niezdrowa dieta, choroby układu krążenia i wysoki cholesterol. Tymczasem spożywane z umiarem działają korzystnie na organizm,…

Czytaj dalej Do czego potrzebne nam tłuszcze?
0 Komentarzy

Zdrowa dieta na zimę

  Zima kojarzy się z puszystym śniegiem, świętami i wyjazdami na narty. Jednak częściej, kiedy myślimy o tej porze roku, przychodzą nam na myśl przeziębienia, sezon grypowy, otulone szalikami bolące…

Czytaj dalej Zdrowa dieta na zimę
0 Komentarzy

Dieta „antyprzeziębieniowa”

Okres jesienno- zimowy to czas, kiedy niemal stale jesteśmy narażeni na infekcje górnych dróg oddechowych powodowane przez nawet kilkadziesiąt rodzajów wirusów. W leczeniu przeziębienia stosuje się leki działające na jego…

Czytaj dalej Dieta „antyprzeziębieniowa”
0 Komentarzy